България допусна поражение от трикратните европейски шампиони и бронзови медалисти от СП през 2010-а Литва с крайното 69:89 (11:22, 20:20, 16:27, 22:20) в откриващия мач на група “F”, който се проведе в "Швитурио Арена" в Клайпеда.

“Лъвовете” започнаха двубоя с аванс от 11:4, като в първите минути от срещата демонстрираха страхотна отборна игра и солидно ниво в дефанзивен план. Литовците реагираха по най-бързия начин и регистрираха впечатляваща серия от 25 поредни точки, което им позволи да вземат контрол върху събитията на паркета и да отблъснат опитите на Павлин Иванов и компания за обрат.

Във втората част родните състезатели успяха по едно време да смъкнат разликата отново до под 10 точки, но радостта беше кратка и в третата четвъртина Литва дори стигна до 25 точки разлика. В крайна сметка "лъвовете" взеха последната част, но това не стигна, за да се поздравим с нещо повече от поражение. 

За България официален дебют с националния екип направи 19-годишният талант Емил Стоилов, който влезе от резервната скамейка и записа 6 точки и 4 борби в първия си мач за “лъвовете”. За Литва пък дебютантът бе селекционерът Казис Максвитис, за когото това беше първи двубой, след като замени Дариус Масколюнас през лятото.