Жребият за европейското първенство по баскетбол за мъже през 2022 година ще бъде изтеглен на 29 април. До тази дата играчите, щабът и всички фенове на българския баскетбол ще трябва да изчакат, за да разберат съперниците на националите на Евробаскет 2022. Жребият беше пренасрочен поради рестрикциите в Германия, свързани с пандемията от COVID-19.

Официална "Facebook" страница на Бъгарската федерация по баскетбол - www.facebook.com/basketballfederation 
26 снимки

Поради епидемичната обстановка и мерките за борба с коронавируса тегленето на съперниците на 29 април ще бъде онлайн и предавано пряко в интернет.

Всяка от страните домакин на Евробаскет 2022 от 1 до 18 септември - Чехия, Грузия, Германия и Италия има право да си избере една партньорска страна, която да обяви до 1 април. Партньорските държави не трябва да са в урната на избралия ги домакин.

България се връща сред 24-е страни финалисти на шампионата на Стария континент за първи път от 2011 година, след като в Рига победи за втори път Латвия с драматичното 66:65 и завърши на трето място в група "Н" на квалификациите.

Тъй като е на 49-то място в световната ранглиста и на 27-мо в европейската, българският национален отбор е в последната урна за жребия. Компания там й правят победителят в нашата група Босна и Херцеговина, Нидерландия и Естония. Това са и тимовете, с които България със сигурност няма да бъде в група.

В първа урна са световният №2 Испания, Сърбия, Гърция и Франция. Литва, Русия, Италия и Чехия са във втора урна, Полша, Хърватия, Турция и Словения в трета, Германия, Украйна, Финландия и Грузия в четвърта, а в пета Белгия, Унгария, Израел и Великобритания.