Мъжкият национален отбор на България започна с драматична загуба участието си в предварителната олимпийска квалификация в Истанбул. На старта на турнира тимът ни отстъпи на Украйна със 71:80 след продължение, въпреки че навакса изоставане от 25 точки в хода на мача и водеше секунда преди края на редовното време. Дебют за тима ни направи получилият наскоро български паспорт Брандън Йънг.

Само няколко минути бяха необходими на Украйна да натрупа двуцифрена преднина, а след първата част националите ни изоставаха с 10:27. Разликата в полза на съперника скочи до 25 през втория период, но водени от разигралия се Павлин Иванов, „лъвовете“ започнаха да топят пасива си и на почивката намалиха за 29:40.

Подемът в играта им продължи и след паузата и те се доближиха само на 2, но преди решителната четвърт предимството отново бе за Украйна – 53:46. Българите обаче не отказаха и малко над секунда преди края страхотна тройка на Алекс Симеонов доведе до пълен обрат – 68:66. Именно на него обаче след това бе отсъдено нарушение срещу Олександър Ковляр, който вкара и кош и изравни резултата. Украинецът имаше възможност и да донесе победата на своя тим, но пропусна от линията и мачът отиде в продължение. В него съперникът показа по-точен мерник и измъкна успеха.

Павлин Иванов бе най-резултатен за България с 18 точки, 16 отбеляза Брандън Йънг (8 асистенции), с 14 е Алекс Симеонов, а 11 добави Константин Костадинов. За съперника Олександър Ковляр вкара 25 (6 тройки), по 11 имат Павло Крутоус и Артьом Пустовий (7 борби).

Следващият мач на България е на 13 август срещу домакина Турция.