Националният отбор на България по баскетбол излиза срещу Чехия в откриващия мач на приятелския турнир в Пардубице. Срещата, която започва в 18:30 часа, е част от подготовката на "лъвовете" за предстоящите преквалификации за Европейското първенство през 2025-а в края на август и старта на ЕвроБаскет 2022 в началото на септември.
 
"Трикольорите" заминаха с 13 баскетболисти за Пардубице без основните си играчи Александър Везенков и Дий Бост. Очаква се двамата да се присъединят към тима след края на турнира. Освен тях извън сметките засега са Йордан Минчев, който лекува контузия в глезена, и Константин Костадинов, който има леки здравословни проблеми.
 
Неофициален дебют с националната фланелка обаче ще направи опитният център Дейвид Кравиш, който ще се яви като солидна опция под коша. 208-сантиметровият натурализиран състезател от новия сезон ще играе в испанската Лига Ендеса с екипа на Уникаха.
 
Чехия ще разчита на големите си звезди - Ян Весели и Томаш Саторански, които през новия сезон ще са съотборници в Барселона. Домакините възлагат много надежди и на 22-годишния Вит Крейчи, който е част от Оклахома Сити Тъндър.
 
Съставът на България: Чавдар Костов, Александър Янев, Димитър Димитров, Венцислав Петков, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Станимир Маринов, Васил Бачев, Павлин Иванов, Иван Алипиев, Деян Карамфилов, Емил Стоилов, Дейвид Кравиш.
 
Съставът на Чехия: Патрик Ауба, Ондрей Балвин, Яромир Бохачик, Войчех Хрубан, Давид Йелинек, Вит Крейчи, Мартин Криж, Томаш Кизлинк, Лукаш Пализа, Мартин Петерка, Виктор Пулпан, Томаш Саторански, Ондрей Сенал, Ян Весели, Томаш Вьорал
 
Утре вечер, отново от 18:30 часа, България ще премери сили и с третия участник в приятелската надпревара - Хърватия. Турнирът ще бъде закрит в неделя в същия час, когато "шахматистите" ще играят срещу Чехия.