Мъжкият национален отбор на България по баскетбол започна подготовка в пълен състав за предстоящата олимпийска квалификация в Истанбул. Първото занимание на тима се проведе тази сутрин на едно от тренировъчните игрища до стадиона на Царско село в столицата. Втората тренировка за деня ще бъде довечера в зала "Триадица".

Росен Барчовски заложи на почти същия състав от европейската квалификация, като единствената промяна е включването на Брандън Йънг вместо Коди Милър-Макинтайър.

12-е баскетболисти, на които селекционерът ще разчита за олимпийската квалификация, са: Емил Стоилов, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Брандън Йънг, Лъчезар Димитров, Мартин Йорданов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Васил Бачев, Деян Карамфилов, Константин Костадинов, Александър Стоименов.

Националите ще тренират в София до 10 август, когато заминават за Истанбул. България ще започне участието си в олимпийската квалификация на 12 август с мач срещу Украйна. Ден по-късно тимът ни ще срещне Турция, а на 15 август е и двубоят с Исландия. Първите два отбора от групата се класират за полуфиналите, където ще се изправят срещу заелите челните две места в другата група, в която са Нидерландия, Хърватия, Белгия и Швеция. Само победителят в турнира ще се класира за основния етап на олимпийските квалификации.