Българският национален отбор по баскетбол за мъже ще започне участието си в предквалификациите за Европейското първенство през 2025 година с гостуване на Кипър на 25 август. Жребият за групите бе изтеглен по-рано днес в Мюнхен, Германия. България попадна в група F в компанията на Португалия, Румъния и Кипър, който пък е сред домакините на предстоящия след три години шампионат заедно с Латвия и Финландия и ще се класира автоматично за турнира.
 
След гостуването на Кипър, на 28 август за състезателите, водени от селекционера Росен Барчовски, предстои домакинство на Румъния.
 
Следващите два квалификационни прозорци са през ноември 2022-а и февруари 2023 година. На 10 ноември България ще гостува на Португалия, а три дни по-късно ще приеме Кипър.
 
На 23 февруари 2023-а националите ще гостуват на Румъния, а на 26-и са домакини на португалците в последния си мач от този етап.
 
Победителите в трите групи и тимът на Кипър ще се класират за същинския етап на европейските квалификации.
 
В периода между 1-и и 18-и септември тази година ще се проведе Евробаскет 2022 при мъжете, на което българският тим ще участва.