Баскетболните национали се прибраха в България, след класирането на Евробаскет 2022. Ето какво заяви треньорът на „лъвовете” Росен Барчовски при стъпването на родна земя:

„Може би за два дни малко сме се поуспокоили, еуфорията малко понамаля, но не напълно.Тепърва ще осъзнаваме какво е станало.Сега е повече емоция, повече радост, повече щастие.

Има много хора, които са работили с тези момчета. Тези, които са ги открили като деца и са ги мотивирали и са работили по клубовете с тях, родителите им. Те са ги създали тези момчета. Предишният щаб, Любо Минчев – той започна изграждането на този отбор. Аз имах шанс да завърша този цикъл.

Атмосферата е много добра. Опитахме във вчерашния мач да се върнем със същата мотивация като в първия, но не се получава. Няма как. Борихме се, много искахме и вчера да победим ама трудна работа. Много голямо изхабяване физическо и най-вече психическо. Доволен съм. Прибираме се здрави, с отрицателни тестове без контузии. В днешно време това е много важно.

Колективен спорт не става с присаждане на каквито и да било звезди с една тренировка. Всичко се обърка – играта на отбора, играчите, треньора и го видяхте това нещо. Много исках Везенков, но да съм честен, не в последния момент. Има много такива примери. Звездите на Латвия просто не бяха себе си и не помогнаха. Това нещо с включване на които и да било играчи в последния момент не работи.

Като игра дадохме почти всичко на мача с Латвия, като селекция липсват много играчи. В първия цикъл страшно много помогнаха в началото Станимир Маринов, Йордан Минчев, Божидар Аврамов, Павел Маринов. Ще им дойде времето и на тях, но има млади момчета. Липсва ни ръст. Живот и здраве, лятото ще се опитаме да направим подготовка с контролни срещи. Високите момчета Емил Стоилов, Николай Вангелов...вижда се с просто око, че страшно много ни липсва ръст. Просто сме много по-ниски от другите отбори.

Бях готов Константин Костадинов да играе още в първия мач. Така се разви срещата, че не се наложи. Бях убеден, че за втория ще се случи. Той има огромно самочувствие. Това го казах. За таланта въобще не спорим, негово е бъдещето. Просто му трябва един мъжки отбор, в който да се включи, да започне да трнеира и да играе. Стига вече с тези юноши. Време му е да влезе в мъжки отбор. Вървят процедури с центъра Дейвид Кравиш, но може би ще търсим вариант и с гард за всеки случай. Ако ми се гарантира, че Станимир Маринов е здрав, няма и да си помисля за друг, но в тази ситуация има често контузии. Но в тази ситуация ще се застраховаме. Ще подготвя програма за това лято, само се надявам да не ни отменят състезанията.”, заяви Барчовски.