Селекционерът на мъжкия национален отбор Росен Барчовски посвети наградата си за треньор на месец февруари на треньорите за подрастващи. Купата за отбор на месец февруари пък получи капитанът на националите Чавдар Костов след класирането на България на Европейското първенство през 2022 година.

Националният отбор събра над 90 процента от гласовете в традиционната анкета на спортните редакции, като изпревари ансамбълът на България по художествена гимнастика за девойки. С над 90 процента от гласовете е и Росен Барчовски в гласуването за треньор на месеца.

"Досега не съм го казвал, но посвещавам този успех на треньорите в клубовете. Треньорите на тези момчета по места, треньорите на подрастващите. Те не са само треньори, те са възпитатели и педагози, те са като родители настойници на тези деца. Това е посланието ми", каза Барчовски за наградата.

Националите се класираха за Евробаскет 2022 в Германия, Грузия, Чехия и Италия след драматична победа над Латвия с 66:65 в Рига. Те ще научат своите съперници за шампионата на 29 април.

"Винаги е приятно, когато се получават награди. Това е награда за добре свършена работа. Мисля, че е напълно заслужена и се надявам и занапред да получаваме такива награди. Това трябва да ни мотивира - да мотивира момчетата, които бяха в Рига, а и тези, които не бяха с нас в този прозорец, да тренират и живот и здраве, да се представим добре на Европейското първенство", допълни Чавдар Костов.