„Чакаме решението на Везенков за НБА, след това ще стане ясно дали ще играе за националния отбор на България това лято. Когато има такова, ще говорим“, коментира селекционерът на България Росен Барчовски относно евентуалното включване на Спортист номер 1 на България за 2022 г. в състава за квалификациите за Евробаскет 2025.

Няколко промени бяха направени в състава на националния отбор за мъже за подготовката за мачовете през юли и август. Както е известно, България започва с гостуване на Норвегия в поредния кръг от квалификациите за ЕвроБаскет 2025. Тимът ни се падна със скандинавците и Австрия в битка за едно място в същинската фаза на пресявките за шампионата.

Мачът срещу Норвегия там е на 19 юли. На 22 юли България посреща Австрия. На 26 юли тимът ни почива, а на 29 юли посреща Норвегия. За 2 август е предвидено гостуването на Австрия, а на 5 август тимът ни почива, за да се готви за мачовете от предварителните квалификации за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. В пресявките за най-авторитетния баскетболен турнир българите се паднаха в група С заедно с домакина Турция, Украйна и Исландия. Победителите от този поток ще се изправят в полуфиналите на турнира срещу първите два тима от групата на Нидерландия, Хърватия, Белгия и Швеция.

Турнирът ще започне на 12 август в Истанбул. Отборите играят всеки срещу всеки, като между втория и третия мач ще има ден почивка. За 18 август са предвидени полуфиналите на турнира, а финалът ще е на 20 август. Победителят продължава битката за виза за Париж през юни/юли 2024 г.

Лъвовете ще се съберат за подготовка на 1-ви юли и ще тренират в Правец. На 10 юли отборът ще играе контрола срещу Румъния в Ботевград, а за 12 и 13 юли са предвидени две контроли като гост на Люксембург. В подготовката се очаква да се включат двама дебютанти – роденият през 2001 г. Александър Стоименов, който изигра силен сезон в Словения, и Борислав Младенов, роден през 2000 г. Гардът на италианския Виртус Имола ще се присъедини към тренировките на 10 юли. На 6 юли се очаква Коуди Милър Макинтайър. Константин Костадинов ще се включи след Европейското първенство за младежи до 20-годишна възраст в Скопие. На 25 юли се очаква и Брендън Йънг.

Ето на кои играчи ще разчита той:

Емил Стоилов

Николай Стоянов

Андрей Иванов

Алекс Симеонов

Константин Костадинов

Мартин Йорданов

Иван Алипиев

Васил Бачев

Павлин Иванов

Коди Милър

Деян Карамфилов

Лъчезар Димитров

Александър Стоименов

Брандън Йънг

Борислав Младенов.