Селекционерът на мъжкия национален отбор на България Росен Барчовски гостува в студиото на ТВ1 преди поредното дерби от БФБ е-баскет лигата. Очаквано бившият национал припомни в ефира как се е стигнало до важната победа над Латвия в Ботевград в последния мач на представителния тим миналата година.

"Не веднъж казах - и в предишните цикли, в квалификациите за Европейско, за Световно първенство направихме добри игри. Но имахме много мачове, в които почти до края бяхме равностойни и губехме буквално в последната минута, в последните секунди, имаше и такива мачове. И беше много важно да спечелим и един такъв мач, това дава страхотно самочувствие и увереност на играчите. Убеден съм от дългогодишния си опит и като играч, и като треньор. Така че при един такъв мач отново ще го спечелим. Беше важно това нещо много", заяви Барчовски.

LAP.bg, Стоян Христов
33 снимки

"Психиката е част от класата на един играч, на един отбор. Тя е сбор от технико-тактически качества, физически качества и, разбира се, психика. Без едно от тези неща не може да се постигне висока класа. Но смятам, че психиката е водещо. Може да бъдат компенсирани някои недостатъци, технически, физически, с хладнокръвие, със самочувствие, с победен характер - това, което наричаме психика. В тази връзка, с толкова равностойни отбори, с каквито бяхме до сега, това ще бъде изключително важно. Имам увереност, работя с момчета, които са родени победители и в момента се изгражда този отбор с водещи неща - здрава психика, дух, приятелство помежду им. Така че, да, точно това ще бъде най-важният момент, защото няма много време за подготовка. За краткото време, за което можеш да градиш един отбор, това е основното, което може да се направи. За кой знае какви тактически постройки и физически подготовки няма време, но това нещо може", добави Барчовски.

Той обърна и особено внимание на работата си във федерацията като мениджър Национални отбори и развитие на подрастващи състезатели: "Националният отбор мъже е черешката на тортата, но има по-важни неща. Това са развитието на младите баскетболисти в България, на подрастващите и, разбира се, националните отбори, където са селектирани най-добрите, най-талантливите, най-перспективните. Там ще бъде моята насока, по-точно да изградим една единна система за обучение и развитие, за което говорим от много време, но сега я приготвихме като документ с едно допълнение вече със съвсем практичен характер. То ще помогне на треньорите кога, какво, как да работят. Това са много важни неща в отделните възрасти и точно там ще бъде насоката ми - за методическа помощ, за контрол, което ще даде възможност, първо, да подпомогнем треньорите в тяхното планиране на работата им и второ - да можем да направим точна оценка как се работи, какво работи, добре ли работи един треньор във всяко едно отношение - селекция, подбор и т.н. Така че развитието на младите играчи и на треньорите са за мен водещото, което аз и ръководството на федерацията са ми поставили за цел. Амбициозна е тази задача, няма да мога да се справя сам, има екип, с който ще работим. Но ако няма отсрещната страна разбиране, от треньорите, да образоване, за научаване на езици, за научаване на тази програма и тези допълнителни документи, ще бъде трудно. Това е взаимен процес, който е крайно време да направим, да започнем да работим еднакво, унифицирано", заяви още селекционерът на България.

24 снимки

"В НСА има изградени програми и много опитни специалисти с дългогодишен опит, които дават на треньорите солидна основа, това е извън всякакво съмнение. Без това нещо не може. На мен ми се ще това ниво да бъде качено доста по-нависоко, отбелязвайки модерните неща, които се случват в баскетбола, модерни изисквания, модерни тренировки и т.н. Това е едното, а второто е по-голямата практическа насоченост при подготовката на тези треньори. Те могат да излязат с диплома, с висше образование със степен бакалавър или магистър, но са много далеч от готови треньори. Там трябва да се хвърлят много усилия и по време на обучението им и със странични форми. Ние като федерация да подпомогнем това нещо, а и самите треньори, има достатъчно начини за образоване, има интернет, курсове, семинари. Така че може да се желае много повече", продължи Барчовски.

"Без авторитет, някой, който треньорите да му повярват, каквито и задължителни форми да се сложат, няма да се получат нещата. Но и няма да стане само на база на убеждения. Трябва да намерим форма, под която тези треньори да са длъжни да работят по този начин. Първо, да се образоват, това става чрез нова система за лицензиране и това е 100% сигурно; форми на обучение към БФБаскетбол, методическа помощ и контрол. Контрол означава и посещение на тренировки и състезания, където клубовете трябва да бъдат длъжни да създадат условия на тези хора, които ще помагат, на тези методисти, специалисти, аз ще бъда също сред тях; атестирания и т.н. Само методът на убеждението не работи", добави треньорът.

Той коментира и идеята за провеждането на БФБ е-баскет лигата. "Освен удоволствието, освен популяризирането на играта по нестандартен начин, който между другото е много близък до младите хора, се замислих каква точно би била практическата полза от това нещо. Това, което ми се струва водещо, е взимането на бързи, мигновени решения - нещо, което има много общо с живата, с истинската игра. В баскетбола, разбира се и в другите спортове, но при нас взимането на правилни решения светкавично, мигновено, в някои случаи дори предварително, е много важно. И точно тук, в тази игра, виждам такъв момент, в който можеш да развиваш мозъка, сетивата си в това отношение. Така че безспорно има голяма полза, освен всички останали неща, които са важни", завърши Росен Барчовски.