С 10 момичета започна подготовка националният отбор за жени преди последните две квалификации за Евробаскет 2017. Българките ще гостуват два пъти до края на квалификациите - на Гърция, на 19 ноември, и на Швейцария – на 23 ноември. Нашие са с актив три загуби и една победа до момента, а лидери са Русия и Гърция.

Националният селекционер започна тренировки с Христина Иванова, Зорница Костова, Милена Томова, Радостина Димитрова, Радостина Ст. Димитрова, Габриела Костова, Даниела Петева, Цветомира Шаренкапова, Виктория Стойчева и Димана Георгиева, а днес към тях ще се присъединят и Виолина Кочева и Диана Войнова.

След първата тренировка в зала „Триадица“ в София Георги Божков даде кратко интервю:

Г-н Божков, с каква мотивация се събирате, предвид факта, че нямаме шансове за класиране на Евробаскет 2017?

Вчера събрах отбора и обясних много ясно. Това е национален отбор и всеки мач е много важен. Няма значение къде сме в класирането. Играе се страхотно мотивирано с голям желание. Това е моята основна задача през тази седмица, за да можем да играем максимално добре.

Но съм сигурен, че самите момичета са много сериозни. Даже на моменти тази отговорност и това сериозно отношение към мачовете им изиграва и лоша шега. Но предпочитам да е така, отколкото да има несериозни хора в отбора. Винаги съм бил доволен от атмосферата, настроението и дисциплината в отбора.

Какво е състоянието на баскетболистките? Вече се изиграха няколко кръга от първенството при жените…

Това, което следях до този момент е, че са на различен етап на подготовка. Някои играят повече мачове, някои – по-малко. Общо взето не са в едно и също състояние. Но имаме една седмица да работим заедно, така че смятам, че това може да се подобри. Има и колебливи изяви, има и силни мачове. Сега е моментът, когато са заедно, да направят добро представяне.

До колко и за какво ще Ви стигне тази една седмица?

Новата система на квалификациите е много неудобна за отбори като нас, които нямат класни играчи, нямат много голям потенциал. Ние се събираме за пет-дни, което е крайно недостатъчно. Този отбор играеше добре миналата година и направи много силно представяне в предните квалификации, когато имахме възможност да направим подготовка от един месец. В този един месец изиграхме 4-5 контролни мача. Тогава този отбор играеше много по-добре. Сега за пет дни смятам, не може да се подготвиш много добре. Това е удобна система за отбори като Русия и Гърция, където има играчи, които играят на много високо ниво. Те са готови за няколко дни да покажат своя потенциал без да тренират.

Споменахте Гърция. Това е един от съперниците в тези два мача. Разузнахте ли ги вече с какъв състав ще ни приемат? Каква е програмата максимум за Вас?

Най важното е да се представим достойно. За мен е много важно да се опитаме да победим в Гърция. Там ни чака страхотна атмосфера в залата в Халкида – залата винаги е пълна и отборът е много добре подкрепян. Смятам, че можем да се опитаме да ги победим. Далеч съм от мисълта, че отиваме обречени там.

А знаете ли с какъв състав ще излязат, имат ли промени в състава, с който дойдоха в Русе?

Имам пълна информация. Познавам ги много добре. И десетте момичета играят в гръцкото първенство. Основата на националния им отбор играе в Олимпиакос, с който участват в Евролига. Върна се в отбора и звездата Зои Димитраку. Те са в пълен състав и тренират заедно, което е голям плюс за тях. Но и ние имаме ядро играчи от един клуб – шест момичета от Монтана 2003, които изиграха много мачове.

Представете с няколко думи Диана Войнова, която е по-малко позната в България.

Диана Войнова е едно момиче, което рано излиза от България. Живее в Англия. Игра в силен университет с добра баскетболна програма – в Питсбърг. Завърши магистратура в Англия, където стана и шампионка. Сега играе в добър отбор в Германия. Прави добри мачове. Сигурен съм, че ще се впише бързо в отбора, защото е изключително позитивен и лъчезарен човек.

В състава липсва Ноел Куин…

Ноел Куин реших, че няма да бъде поканена. Тя изигра сезона в НБА, сега няма отбор още. Реших тези два мача да играем без нея. Тя е в момиче, което много добре се вписа в отбора. За американски играч е много дисциплинирана и трудолюбива. Но ми се искаше малко повече от нея в предните квалификации. Тя е прекалено отборен играч, а ние имаме нужда от човек, който да поеме повече отговорност.