Българският национален отбор по баскетбол даде надежда на родните фенове, че може все пак да направи нещо на Европейското първенство след броени дни. Причината е победата на момчетата на Пини Гершон с 89:88 (29:20, 13:23, 25:21, 22:24) точки над шампиона на Стария континент – Русия. Приятелската среща между двата тима се игра в зала „Универсиада” в София.

Баскетболистите ни направиха много добър мач срещу именития си съперник, в който националите ни не отстъпваха на действащите шампиони. Резултатът вървеше успоредно и победата за националите ни дойде в последната секунда на двубоя. С тройка на Калоян Иванов четири секунди преди сирената, България победи европейския шампион само с точка разлика.

Срещата бе изключително оспорвана, като само в първите минути на мача българите водеха по-убедително в резултата. С тройка на Тодор Стойков още в шестата минута преднината ни бе 11 точки 18:7, а след тройка на Калоян Иванов поведохме с 12 - 23:11.

България спечели първата част с 29:20, но започна лошо вторите десет минути и в рамките на 3 минути реализира само един наказателен удар. Това позволи на Русия да намали пасива си на 2 точки - 28:30, а до края на частта възпитаниците на Дейвид Блат изравниха 40:40. Двата отбора се оттеглиха на почивка при 43:42 за Русия.

Ирата продължи да бъде равностойна и през вторите две части. Възпитаниците на Пини Гершон водеха с 5-6 точки, но в последната четвърт ролите се размениха и Русия имаше аванс от 4-5 точки в резултата. Последните секунди с две тройки на Келли

Маккарти Русия повеждаше в резултата, но България бързо връщаше тройките. Първо точен бе Филип Виденов за 86:84, а четири секунди преди сирената, Калоян Иванов донесе успеха на България с точна стрелба от далеч.

Най-резултатен за българския тим бе Деян Иванов, който записа 20 точки и 13 борби. Кели Макарти изпъкна за отбора на Русия, след като отбеляза 19 точки.

Шампионът на Европа изигра първата от двете контролни срещи с България. Втората битка ще бъде във вторник от 18:00 часа в зала "Универсиада".