Националният тим на Литва ще бъде без две от звездите си на Олимпийския турнир по баскетбол в Пекин, след като ръководството на Кливланд Кавалиърс не позволи на Зидрунас Илгаускас да играе за страната си, а Арвидас Мачияускас е притесняван от контузия в гърба.

Генералният мениджър на Кливланд Дени Фери изтъкна като причини големия риск от контузия на Илгаускас. Литовецът е висок 221 сантиметра и имаше проблеми със стъпалото си преди време. Баскетболистът не може да се присъедини към националния си тим без позволението на клуба му в НБА, заради спецификата на договора му, въпреки че се говореше, че Олимпиадата в Китай ще е последния му шанс да играе за родината си.

Арвидас Мачияускак пък има сериозни проблеми с натоварването на гръбначния си стълб и се нуждае от задължителна почивка, затова също ще пропусне Олимпийските игри. За последно той игра за Литва преди две години на Световното първенство в Япония.

От литовската баскетболна федерация обявиха още, че Артурас Йомантас и Рейналдас Сейбутис също няма да могат да се включат в селекцията по здравословни причини. Вместо тях в предварителния състав бяха повикани Артурас Милакнис и Степонас Бабраускас.