Втора победа над Португалия записаха баскетболистите ни в подготовката си за Евро 2009. Националният ни тим надви съперника със 79:68 точки в доста груб мач, като през последната четвърт младокът Иван Лилов получи удар в лицето, който го извади от игра.

Селекционерът Пини Гершон за втори път заложи на американеца Ърл Роуланд в стартовата петица, като плеймейкърът остана на терена 36 минути и завърши с 15 точки и 5 асистенции, но направи и 6 грешки. В днешния двубой Гершон остави на пейката контузените Станислав Славейков и Васко Евтимов, втория американец Андре Оуенс, както и Бойко Младенов, Чавдар Костов и Деян Иванов. За сметка на това другият близнак Калоян Иванов, който вчера не взе участие в първата контрола, сега бе най-резултатен с 18 точки и 6 борби.

Португалците започнаха срещата с много хъс, но на моменти прекаляваха с твърдата игра, което обаче им донесе успех за първите 10 минути, когато поведоха с 23:21 точки. До почивката българите взеха нещата в свои ръце и дръпнаха с 20 точки – 49:29. Силно се включи Иван Лилов, който до момента на сблъсъка със съперник бе отбелязал 5 точки. Лилов напусна с разкървавена уста и бе отведен за по-обстоен преглед.

През вторите 20 минути гостите стопиха малко аванса на националния ни тим, най-вече благодарение на ефективната игра на Карлос Андраде, който завърши с 20 точки. За България с 13 се отчете капитанът Тодор Стойков, а Филип Виденов вкара 10.

Националният ни тим по баскетбол продължава с контролите в неделя, когато в зала „Универсиада” ще се изправи срещу отбора на Белгия.