Българският национален отбор за младежи до 20 години записа втора поредна загуба на Европейското първенство по баскетбол, Дивизия Б. Нашите отстъпиха с минимална разлика и от Австрия с 53:55, след като загубиха първата си среща с шест точки от Унгария. До поражението се стигна след кошмарен обрат в края на мача, като младите български играчи записаха четири минути без кош. Австрийците от своя страна имаха късмет и изкопчиха победата с кош в последната секунда.

Така българите, които отидоха с цел финал и класиране в по-горната дивизия, сега почти сигурно ще трябва да се борят за класиране между 9-то и 17-то място. Те могат само да стискат палци на Унгария, да победи днес Македония, и при наш успех именно срещу западните ни съседи все още можем да продължим за първите места.

Момчетата на Иван Чолаков и Петко Делев водеха до средата на първата част, но последва серия на Австрия от 12:0, а до края на първата част те поведоха с 23:12.

Разликата дори стигна 16 точки в третата минута на втората част. До края на първото полувреме тя се движеше между 11-15 точки, а 24 секунди преди края свалихме до 9. Тогава австрийците сгрешиха, но нашите не се възползваха от шанса, а дори допуснаха и кош в последната секунда и резултатът стана 24:35.

Третата част бе единственото позитивно нещо от представянето ни днешния ден. В нея нашите демонстрираха силна игра в защита и закономерно успяха да обърнат. Още от началото започна стопяването на пасива и 1.24 преди края на третата част поведохме отново с 40:39, а след още един кош имахме аванс от три точки преди заключителните минути.

Началото на последната част също бе добро. Въпреки че не успявахме да бележим много, преднината бе за нас, като дори 3.52 минути преди края на мача дръпнахме с 53:43. Тук обаче започна и кошмарът за нашите. До финалната сирена не успяхме да отбележим нито един кош, а за сметка на това Австрия изравни 48 секунди преди края. В последвалата наша атака австрийците откраднаха топката, а в последната секунда Рашид Махалбашич успя да отбележи и да донесе победата на своя тим.

Днес българите стреляха ужасяващо от линията за три точки. От общо 23 опита те успяха в 2, което се оказа и решаващо за загубата.

Божидар Аврамов отбеляза 10 точки за България, добави и 3 асистенции и 3 откраднати топки. Той обаче направи и цели седем грешки в двубоя. Най-високият в нашия състав Костадин Маршавелски също се разписа с 10 точки, за само 18 минути престой на терена. Тихомир Желев завърши с осем точки и пет борби.

За Австрия герой днес бе Махалбашич, който освен с победния кош се отличи и с 13 точки и 12 борби.

Последния мач на българите от тази група е срещу Македония в понеделник вечер.