"Това, което ние като община можем да направим, е да инвестираме в базата, така че да осигурим адекватна подготовка на тези деца", заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров на срещата си с играчите и треньорите от мъжкия национален отбор по баскетбол.

„Благодаря на федерацията по баскетбол за подкрепата, защото ние тръгнахме от нулата преди няколко години. Нямаше женски отбор, беше закрит, мъжкият отбор пък не беше играл в елита от средата на 80-те години. Така че присъствието на националния отбор днес в града и на президента на федерацията за мен е знак на подкрепа, за това, което правим. А то е свързано с това да събудим интереса към баскетбола най-вече в подрастващите. Защото високото ниво, на което вече са представителните отбори, трябва да генерира енергия в по-младите, за да развиват те спорта“, сподели Тодоров след срещата си с националния тим и президента на федерацията Георги Глушков.

На нея градоначалникът получи грамота за приноса му в развитието на баскетбола в Стара Загора и фланелка на националния отбор.

„Това, което ние като община можем да направим, е да инвестираме в базата, така че да осигурим адекватна подготовка на тези деца. Другото, което можем да направим, е да помагаме в търсенето на спонсори, които да застават зад отбора и да продължават да го подкрепят. Защото това е една от основните ни задачи – да осигурим бъдещето на баскетбола в Стара Загора“, допълни още Живко Тодоров.

„Доста е трудно привличането на спонсори. Може би повечето хора не си го представят как става дори. Реално, за да се направи един добър отбор при мъжете са необходими поне 450 000-500 000. Горе-долу толкова са средствата и за шампионски женски отбор. Така че на година сумата е 1 милион лева. И да се намират тези пари не е никак лесно, особено когато бизнесът не е в състояние да дава непрекъснато. Но се справяме, това е хубавото в Стара Загора, че успяваме да намерим фирми, които са романтици така да се каже и отделят от себе си за обществена дейност“, заяви кметът на Стара Загора. /БГНЕС