Русия се наложи над Литва с 83:74, без да срещне твърде много проблеми, и вече е първият полуфиналист на Олимпийския турнир по баскетбол. Сборная безспорно разполагаше с по-класния състав на терена, и с фантастични разигравания и много активна защита, се справи със задачата си. За Литва, това е първо отпадане от 1996-та година насам, преди голявата четворка. На полуфинал Русия ще срещне победителя от мача между Франция и Испания.

Момчетата на Дейвид Блат стартираха мощно и още в първата четвърт показаха, че нямат намерение да дават напразни надежди на Литва. Литовците от своя страна сами си направиха живота супертежък, като стреляха от доста непривични позиции, и логично – с кошмарен процент. Стрелбите на Литва не само не влизаха, но често бяха и доста далеч от целта.

Русия постепенно поведе с осем-девет точки, и държеше този аванс комфортно, и само огромния брой пропуснати фаулове им попречи да направят преднината си двуцифрена до почивката. След подновяването на играта нищо не се промени, и страхотните акции на заслон-контразаслон между Алексей Швед и Тимофей Мозгов буквално унищожаваха защитата на Литва.

Класна Русия отказа Литва и е на полуфинал

източник: Reuters

Разликата скочи до 14 точки, три минути преди края на третия период, когато стартира опитът за обрат. Появата на гардовата двойка Мантас Калниетис – Мартинас Поциус заедно на терена се оказа за пореден път печеливш ход за Кестутис Кемзура, и с тях последва серия от 7-0 за литовците, намалило изоставането им само до четири точки, преди последната четвърт.

Разликата стана една-единствена точка, за първи път в мача, със следващия кош за начало на четвъртата част. Оттук обаче Дейвид Блат взе нещата в свои ръце, пусна в игра Сергей Моня и Антон Понкрашов, и именно те двамата реализираха следващата серия от 7-0, вече в полза на Русия. След като преднината на Сборная отново скочи, повече не падна под пет точки, и на моменти мина 10, до края на срещата.

Класна Русия отказа Литва и е на полуфинал

източник: Reuters

Изключителната класа на Андрей Кириленко, много силният мач за Тимофей Мозгов, и себераздаването на всички руснаци бяха повече от достатъчни за успеха на Русия. За Литва сериозно разочарование предизвика голямата звезда Линас Клейза, който не само имаше ужасен ден за стрелба, но и не показа желание за игра. Старши треньорът Кемзура също направи своите грешни избори, за да не успее тимът да демонстрира лицето от мача срещу САЩ в групата, когато за малко не победи действащия световен и олимпийски шампион.

Кириленко завърши с 19 точки и 13 борби – една трета от всички борби на руснаците. Мозгов добави 17 точки, а още трима играчи на Сборная записаха 10 и повече точки в актива си.

За Литва, Римантас Каукенас финишира с 19 точки, Дариуш Сонгайла вкара 15, а Калниетис – 14.

Най-доброто класиране на Русия като самостоятелна държава на Олимпийски игри е осмо място, и сега момчетата на Дейвид Блат имат уникалния шанс да вземат първи медал. Като СССР, отборът има две олимпийки титли – 1972 и 1988 години – четири втори места, и три бронзови медала.

Класна Русия отказа Литва и е на полуфинал

източник: Reuters