Един от най-успешните треньори в баскетболна Европа може да застане начело на българския национален тим- мъже. Израелецът Пини Гершон, който в момента води гръцкия гранд Олимпиакос почти сигурно ще се заеме със задачата да класира България на Европейско първенство. „Трябва да се срещна с Гершон до седмица, но постът е 99% негов”, казва изпълнителният директор на баскетболната ни федерация Иван Ценов, цитиран от „Тема Спорт” и израелския „Аарец” тази сутрин.

Президентът на централата ни Атанас Тонев пък за пореден път потвърди, че родната федерация може да си позволи солидна сума за заплата на класен специалист за чужбина.

Допълнителна мотивация за Пини Гершон може да се окаже и изключително интересният факт, че израелецът всъщност е от български произход. Дядо му е роден в България, а семейството му е напуснало страната ни преди години.

Треньорът, който на 13-ти ноември ще навърши 56 години е ставал европейски шампион с Макаби Тел Авив преди на напусне в посока Гърция. Признат е за един от най-големите специалисти на Стария континент и е известен с колоритния си характер.

До дни пък се очаква среща между израелеца и родните баскетболни шефове.