Женските баскетболни отбори на Израел и Унгария повториха съдбата на колегите си при мъжете съответно класирайки се за Евро 2007 и оставайки в А дивизия след допълнителните турнири.

Двата състава бяха съперници на България в групата от квалификациите това лято, но националният ни тим остана втори и загуби шансове да играе в Италия. Там обаче ще бъде тимът на Израел, който подобно на мъжкия отбора на тази страна мина през иглени уши, за да стигне до шампионата, но пък попадна в компанията на Чехия, Турция и Латвия в групата от първенството на Стария континент.

Надпреварата между трите държави, които се класираха на последния квалификационен турнир в Италия бе повече от драматична, а всъщност Словакия прати Израел на еврошампионата, защото победи Полша в последния ден със 76:74 точки и накара момичетата и треньорите на Израел, които бяха на трибуните да полудеят от радост.

В битката за оставане в А дивизия унгарките пък надвиха и двата си съперника – Швеция и Словения и подобно на мъжкия си национален тим запазиха позицията си в елита.