Националният отбор по баскетбол разчита на един от най-опитните треньори в България Иван Чолаков в подготовката си за Европейското първенство в Литва. След само една година пауза от работа в националните гарнитури, наставникът се включи в щаба на Росен Барчовски и макар се не желае да попада в центъра на вниманието, сподели своите впечатления от баскет-националите до момента.

„Мисля, че в момента навлизаме в същинската работа, много тактика, уеднаквяване на мисленето на различните състезатели. Всеки идва от различен клуб, където треньорите имат различни виждания, и сега е мястото, където да се уеднакви мисленето, за да сме като клубен отбор. Не е лесно, но има доста състезатели, които имат необходимия опит, и с другите смятам, че може да се изгради колектив, с който можем да постигнем нещо,“ обясни Иван Чолаков.

Един от последните световни шампиони – Испания – покани България за контролна среща, и именно това е следващата дестинация на отбора ни: „Това е чест. Световен шампион винаги може да си избира с кой да играе. Не отговаря на нашата философия да загубиш три дни подготовка заради един мач, но това все пак е Испания. Там играят топ играчи, и ние отиваме мобилизирани, да се представим добре.“

Запитан дали след месец подготовка е повече оптимист, отколкото при старта на лагера, наставникът бе категоричен:„Повече съм оптимист. Точно в момента почваме да работим, след физическата подготовка, след индивидуалната работа, сега вече почваме да растем нагоре. Надявам се до Европейското да достигнем върхова форма. Програмата, в която играем с много силни състави, е много добра. Контролните мачове са, за да се даде информация на треньора, как вървят нещата. Затова е добре да играеш със силни отбори, защото срещу по-слабите няма как да извлечеш такава информация.“

Паралелно с националите, Иван Чолаков трябва да мисли и за предстоящия сезон в Националната баскетболна лига, където води тима на Ямбол. За следващата година е сигурно, че той няма да може да разчита на един от основните си играчи от миналата година – Николай Върбанов, който подписа с шампиона на Естония. Все още няма много яснота по останалата част от селекцията, и вероятно тя ще е в пълния си вид едва след края на Евробаскет 2011. „Аз още след края на сезона казах, че Николай Върбанов трябва да играе в европейски отбор. Пожелавам му късмет. Направих план за подготовка в Ямбол, в момента тече селекция по телефона, но тя ще стане, когато аз се прибера,“ завърши Иван Чолаков.