България загуби и третия си, последен мач от предварителната групова фаза на Европейското първенство за юноши до 18 години в Гърция. Момчетата на Йордан Колев отстъпиха със 75:80 на Латвия и ще се бори за оставане в Дивизия А.

След двете загуби само с по 4 точки разлика от силните тимове на Турция и Хърватия, днешната среща с Латвия бе решителна за третото място в група D. Победа щеше да даде спокойствие на нашите момчета, които щяха да продължат борбата за челните места, пише bulgarianbasket.com.

След оспорвани първи пет минути на мача, във вторите пет Латвия доминираше и поведе с 25:18 в края на първата четвърт. След още 4 минути игра преднината на съперника стана дори 12 точки (32:20), но нашите момчета не се пречупиха. Те подобриха играта си и само за последните 4 минути на полувремето успяха да направят обрат до 43:44 в наша полза на почивката. Отличи се в Александър Янев, който наниза 3 тройки и общо 11 точки в тези 4 минути.

В началото на второто полувреме латвийците дръпнаха с 49:44, но до средата на третата част нашите юноши изравниха с нови два коша на отличния Янев. После Латвия отново натрупа преднина, вече 6 точки, но след като българският център Иво Славчев вкара кош с фаул, разликата бе само 3 точки за тима от прибалтийската република – 60:57 след края на третата четвърт.

В последната четвъртина резултатът продължи да се движи в същия мъчителен за българите стил - латвийците се откъсваха (до 11 точки), а Александър Янев се опитваше да връща нашите в мача. Той получи подкрепа и от Тихомир Желев, чиято тройка намали разликата до 5 точки в средата на четвъртината – 70:65.

После обаче, 43 секунди преди края нашите вече губеха с 9 точки и всичко изглеждаше решено. Тогава Христо Захариев и вездесъщият Янев реализираха тройки и чудото започна да изглежда възможно; особено след като латвийски играч сгреши и нашият отбор имаше топката 20 секунди преди края при 78:75 за Латвия. Тогава обаче Васил Кьосев пропусна да изравни от тройката, Желев хвана борбата в нападение, но сбърка. В оставащите 5 секунди нашите опитаха тактическо нарушение, но латвийците бяха точни от наказателната линия и победиха с 80:75.

За България Янев приключи с 29 точки, 5 борби и 2 блока, но за съжаление усилията му не стигнаха за победа. Захариев записа 16 точки, 6 борби, 2 асистенции и 3 отнети топки.

За Латвия Калвис Круминс бе най-резултатен с 22 точки, Мартинс Лакша и Кристерс Зейдакс вкараха съответно 12 и 11, а Зейдакс остана само на една борба от дабъл-дабъл с 9.

След тази загуба българските юноши, като последни в групата, ще се борят за оставане в Дивизия А в т.н. група G.