Марко Белинели е получил разрешение от Голдън Стейт Уориърс да играе за националния отбор на Италия в допълнителните квалификации за Евробаскет 2009. Новината съобщи селекционерът на Скуадра Адзура Карло Рекалкати след Финалната четворка на турнира EuroChallenge в Болоня.

Белинели не игра срещу България в основните квалификации миналото лято, и родните баскетболисти успяха да преодолеят Италия и те да се класират за сметка на „адзурите”. Сега италианците ще трябва да минат през допълнителните пресявки, ако искат да играят в Полша. Тимът на Карло Рекалкати ще трябва да спори с Франция и Финландия в група Б и ако завърши първи, ще се бори с победителя от другата група за едното последно място на Евробаскет.

„Срещнах се с генералния мениджър на Голдън Стейт и говорихме за Белинели,” каза Рекалкати. „В Голдън Стейт се радват, че Белинели ще играе за националния отбор. Хубаво е, че той ще бъде с нас, както и Андреа Барняни.”

Барняни ще е титулярният център на Италия през лятото. „Андреа пристига в Италия през седмицата и ще се готви с националния отбор от самото начало,” каза още селекционерът. Лагер сборът на Италия започва на 2 юли в Бормио.

Данило Галинари очаквано отпадна от състава на Рекалкати, заради проблемите с гърба, заради които се наложи и хирургическа намеса.