Българският баскетболен отбор не успя да се зарадва на победа на Финландия днес в група А от евроквалификациите и ще трябва да гони поне един успех в оставащите два мача срещу Италия и Сърбия. Финландците, които можеха да отворят пътя на националите ни към шампионата в Полша догодина, загубиха като домакини от Италия с 62:69 точки. В другия двубой Сърбия отнесе Унгария като гост с 89:61 точки и излезе на първо място във временното класиране с 5 победи от 6 мача. България, която почива в този кръг, слезе с едно място с точка по-малко от сърбите. Трети са италианците, но вече с изравнен актив с българите – 10 точки, но и мач повече – 3 победи и 4 загуби. Унгария е четвърта след петото поражение, което допусна. Последни са финландците с 2 победи и вече 4 загуби.

Ужасяващата стрелба за три точки провали финландците тази вечер срещу Италия. Домакините отбелязаха едва 4 тройки от цели 30 опита и допуснаха 17 грешки, макар и да записаха добър процент от наказателната линия. За сметка на това италианците контролираха двубоя и водеха с около 5-10 точки. Водени от Матео Сораня и Марко Морденте, който завърши със съответно 18 и 17 точки, гостите запазиха самообладание до края, когато Финландия опита финален щурм. На почивката резултатът бе 41:33 точки в полза на Италия.

В оставащите два кръга са двубоите: Италия – България (21 часа, Торино) и Сърбия – Финландия (21.30 часа Белград) на 17-ти септември, а на 20-ти са мачовете: България – Сърбия (20.45 часа, София) и Финландия – Унгария (19 часа, Вантаа).

България ще спори с Италия за второто място в нашата група А, а сърбите се нуждаят от още една победа, за да са 100% сигурни за Евро 2009.

Вариантите за България в оставащите две срещи (гости на Италия в сряда и домакини на Сърбия в събота) за класиране на Евробаскет 2009 са следните, написа bulgarianbasket.com:

1. Две победи ни класират на 100 % и не сме зависими от другите групи.

2. Ако загубим от Италия, трябва на всяка цена да победим Сърбия, за да станем втори. Но трябва да разчитаме в другите групи да има втори отбор с 3-3 и по-лоша точкова разлика.

3. Съществува вариант и с две загуби да станем втори, но:

- трябва да паднем с 1 точка в Италия и ще имаме по-добра точкова разлика от тях

- или ако паднем с повече от 1 точка в Италия да се надяваме Финландия трябва да победи и в двете си срещи до края, за да стане тройна въртележка между България, Финландия и Италия и ние да имаме най-добър коефициент от мачовете помежду ни. И в тази ситуация пак разчитаме да има отбор от другите групи с актив 3-3 и по-лоша точкова разлика.