Европейският шампион по баскетбол за мъже - Испания, се класира на финала на олимпийския турнир след победа с 67:59 над Русия. Испанците са сребърни медалисти от Пекин 2008 и очакват победителя от другия полуфинал, в който спорят Аржентина и САЩ.

Така испанците спечелиха по-важния от двата мача, след като в групата Русия спечели със 77:74.

Русия имаше преднина от самото начало, и определено показваше повече амбиция и концентрация на терена в първите минути. Въпреки че не успя да се откъсне в първата част, това стана във втората. Малко след средата на четвъртината, разликата стана двуцифрена, цели 13 точки, при 27:14. До почивката авансът на Сборная се запази двуцифрен, и те се оттеглиха след 20 минути при 31:20.

Момчетата на Сержо Скариоло обаче обърнаха развоя на срещата след убедително представяне в последните две части. Те спечелиха третата с 26:15, и след нея резултатът вече бе равен – 46:46.

Испания подчини Русия за едно полувреме, на финал е!

източник: Reuters

Серия от 9-0 за испанците в четвъртата част вече наклони везните в тяхна полза, но все още Русия не се предаваше. Защитата на Ла Фурия затегна примката си силно към края, и накара руснаците да направят цели 13 грешки през второто полувреме, след само три през първото.

Така Испания обърна нещата и задържа контрола върху двубоя до последната сирена, за да играе за втори пореден път, и общо трети, на финал на Олимпийски игри.

Испания подчини Русия за едно полувреме, на финал е!

източник: Reuters

Центърът на Лос Анджелис Лейкърс Пау Гасол вкара 16 точки за испанците и спечели 12 борби. Хосе Калдерон завърши с 14, а Руди Фернандес с 11.

Андрей Кириленко, който игра с контузия, вкара 10 точки за руската селекция и спечели 8 борби. Саша Каун беше най-резултатен за Сборная с 14 точки, а Антон Понкрашов завърши с 10.

След мача испанците бяха лично поздравени от Принц Фелипе, който им донесе късмет.

Испания подчини Русия за едно полувреме, на финал е!

източник: Reuters