Европа ще има нов шампион. Това е сигурно, след като Испания победи Гърция за втори път на Евробаскет 2007, този път обаче се оказа фатално за носителя на титлата от 2005 година. Домакините на шампионата се наложиха с 82:77 в епичен сблъсък пред 12000 зрители в „Паласио Депортес” в Мадрид.

Така в трета поредна среща между двата тима победителят е един и същ. Двубоят бе повторение и на финала на Световното първенство миналата година, след който Испания се възкачи на върха.

Първата четвърт бе равностойна, като освен на обичайно твърдата си защита, гърците решиха да опитат нещо ново – повече игра в нападение. Испанският тим успя да се окопити в края на 10-те минути, като в заключителните 180 секунди момчетата на Пепу Ернандес не можеха да бъдат спрени. Така частта приключи при 24:18, вече със добър аванс за домакините.

През втората четвърт испанците продължиха да пресират и да атакуват неспирно, но този път нападенията им не винаги завършваха с попадения. Въпреки това разликата нарастваше, за да стигне до 11 точки в един момент.

Опитът на гръцкия тим си каза думата към края на първото полувреме. Благодарение на познатата дефанзивна игра, две последователни тройки и кош на Царцарис се стигна до равенство 39:39, точно 39 секунди преди сирената. Пау Гасол прати мача в почивка при 41:39.

Елините излязоха по-мотивирани след паузата и след размяната на няколко коша, дори успяха да поведат с тройка на Василопулос. Това принуди испанците да вземат тайм-аут и да обмислят проблемите в защита. Те обаче не бяха решени незабавно, тъй като до края на частта, домакините останаха догонващи в резултата.

В началото на решителната последна част на паркета се случиха някои неприятни случки, най-вече заради твърде свободната игра, разрешена от реферите. Царцарис удари с лакът Хорхе Гарбахоса, а по-късно Никудис повтори действието срещу Гасол.

Въпреки това испанският тим успя да поведе отново в резултата, 65:60 по-малко от седем минути преди края. Гостите обаче вкараха пет безответни точки, което изравни резултата. Гърците дори поведоха с 65:67. Тройка на Калдерон отново изведе „Ла фурия” напред, но само с точка. Гасол и Калдерон взеха нещата в свои ръце оттук и 1:44 преди края вече имаха шест точки аванс.

Тройка на Василопулос отново изправи на нокти цялата мадридска зала, тъй като на светлинното табло светна 76:73, само 36 секунди преди финалната сирена. Карлас Хименес реализира два наказателни удара, но Зизич веднага реагира с три точки – 78:76 и още 17 секунди. Хорхе Гарбахоса застана зад наказателната линия под огромно напрежение и за щастие на домакините, не трепна и при двата си изстрела.

При последната атака за Гърция, трагичният на това първенство Папалукас загуби топката и предостави шанс на Испания да забие последния гвоздей в ковчега на гостите.

Хуан Карлос Наваро завърши с 23 точки, Калдерон добави 18, а Гасол реализира 22 точки, взе шест борби и направи три чадъра за Испания. Василис Спанулис бе най-резултатен за Гърция с 24 отбелязани точки.

На финала Испания очаква победителя от сблъсъка между Русия и Литва.