Очаквана, но тежка загуба допусна българският национален отбор по баскетбол при гостуването си на екс-световния и настоящ европейски шампион Испания. В Гуалдалахара испанците се наложиха с 96:59 и по този начин записаха пореден успех в подготовката си преди Евробаскет 2011. Българският тим пък отбеляза още един слаб мач на сметката си, преди да се засили към Литва след две седмици, да мери сили с опонентите си от група D.

Двубоят, който се игра по случай 10 години от дебюта на испанските звезди Пау Гасол и Хуан Карлос Наваро, премина под тоталната доминация на домакините. С известни проблясъци, българският тим се отърва с под 40 точки разлика, каквато вероятно е и действителната дистанция между европейския шампион и нашия национален отбор.

България отново не игра добре нито в защита, нито в нападение, естествено, благодарение и на страхотното противодействие на Испания. Нашият състав стартира нелошо, вкара седем бързи точки, но оттам тотално спря, и до края на частта бе реализирал само още три, за да изостава с 10:27. Тимът ни оставяше страшно много пространства на съперника, който и без това умело използваше контраатаките и бързо наказваше всяка грешка.

През втората четвърт малко се промени, испанският тим правеше каквото си искаше пред собствена публика, и на почивката вече имаше аванс от 55:27. Трийсетина точки се държеше разликата и в третата четвърт, макар че в нея домакините не се напъваха особено, и също бяха малко разсеяни, пропускайки да направят преднината си още по-внушителна. До края на срещата Испания вкара още малко повече от съперника си, като натурализираният Сърдж Ибака показа качествата, заради които бе взет в Ла Фурия. В крайна сметка двата състава се оттеглиха при логично 96:59 на испанска земя.

Филип Виденов вкара 15 и се опитваше да поддържа някакво темпо в мача. Ърл Роуланд добави 9, а с по 8 точки се отчетоха Чавдар Костов и Калоян Иванов.

За испанците Хуан Карлос Наваро игра само през първото полувреме и вкара 19 точки, а Серхио Люл отбеляза 17. Звездата на ЛА Лейкърс Пау Гасол пък се отчете с 15 точки.

България загуби борбата под коша, направи повече грешки, и стреляше под 35% от игра, за разлика от съперника, който бе отличен при шутовете си.

Следващите проверки на България са на силния турнир "Акрополис" в Атина от 23 до 25 август.