Американският баскетболист с български паспорт Родерик Блекни отнесе глоба от 20 хиляди евро, заради неявяването си това лято в националния ни тим. Ръководството на родната федерация постигна споразумение с настоящия играч на турския ТюркТелеком Блекни. Гардът бе първият американски баскетболист, играл за представителния ни състав, когато миналото лято получи наш паспорт и облече екипа на България в допълнителните евроквалификации през 2007-ма година.

Родерик Блекни обаче не се отзова на повиквателната, която получи от старши треньора на мъжкия ни тим Пини Гершон това лято. Плеймейкърът се оправда с „лични причини”, но българската централа сезира ФИБА за отказа му и по разпоредбите на европейската централа той бе наказан да не играе в европейските турнири за една година. След спешна кореспонденция с агента на баскетболиста, известен с прякора „Му-му”, ръководството на бг-федерацията прие да оттегли претенциите си към Блекни срещу сумата от 20 000 евро.

След споразумението Род Блекни ще може да играе в турнира Еврокъп (екс-купа УЛЕБ) за новия си тим Тюрк Телеком, с който подписа, след като изтече договорът му с гръцкия Олимпиакос.