Националният треньор на България по баскетбол Пини Гершон напусна клубния си тим Олимпиакос. След поредната загуба в Евролигата от тима на Монтепаски Сиена у дома, напрежението върху наставника бе огромно. За негов вероятен наследник се смята селекционерът на гръцкия национален тим Панайотис Янакис.

Гершон дойде в Олимпиакос в началото на сезон 2006/07 година и игра финал в местното първенство срещу Панатинайкос, а в Евролигата стигна до осминфиналите, където загуби от ТАУ Керамика.

В началото на декември изрелецът се съгласи да поеме без никакви финансови условия националния тим на България.

Освен напускането на Гершон в Олимпиакос са вдигнали мерника и на американеца Лин Грийр, който може да остане в отбора само при условие, че центърът Марк Джаксън вземе български паспорт. След раздялата с Пини това става малко вероятно.

Според запознати Гершон ще изчака до понеделник в Гърция, когато договорът му с Олимпиакос ще бъде разтрогнат и двете страни ще уредят финансовите си взаимоотношения. Популярният треньор е заявил, че след това иска да си даде кратка почивка, пише bulgarianbasket.com.

Има вероятност Пини да дойде в България веднага след това, за да се запознае по-детайлно със състава на националния ни отбор, който ще води през лятото в квалификациите за Евро 2009 в Полша.