Отборът на Франция е новият европейски шампион по баскетбол за жени. Французойките издържаха на напъна на Русия в края и стигнаха до златните медали в Латвия. След разочарованието от осмото място през 2007 година, отборът на треньора Пиер Венсан успя да постигне невероятен успех и победи Русия с 57:53 точки на финала на шампионата..

Сандрин Грюда, звездата на Франция и водещ реализатор, вкара 12 точки за отбора си, който спечели благодарение на балансираната си атака и много силна защита. Французойките водеха с 19 точки през второто полувреме преди да дадат шанс на Русия да намали в последните минути. Отборът на Валери Тихоненко намали до 4 точки в последната минута, като имаше и топката, но не успя да скъси преднината.

Това е втора титла за Франция след успеха през 2001, когато пред родна публика бе победен отново тимът на Русия.

Франция спечели няколко оспорвани мача, включително 51:49 срещу Гърция в 1/4 финалите, и 64:56 на полуфинала срещу Беларус. Преди това в квалификационния кръг Русия бе победена със 72:66. Рускините от своя страна победиха Испания със 77:61 на полуфинала и влязоха във финала със самочувствие и оптимизъм.

Франция допусна едва 19 точки през първото полувреме, а след това натрупаха аванса си през третата част с балансирано нападение и раздаване в защита. Все пак при 1:40 минути до края започнаха проблемите за Франция. Грюда фаулира Мария Степанова при стрелба от тройката и след като тя отбеляза на три пъти от наказателната линия, резултатът стана 55:51. Беки Хамън и Светлана Абросимова имаха шанса да намалят още, но пропуснаха стрелбите си от тройката. В последните 1:08 минути Франция изпусна шест пъти от наказателната линия. Русия намали до 57:53 29 секунди преди края, а Емелин Ндонг изпусна два фаула. Това даде нов шанс за Русия, но те не се възползваха и след като се чу сирената Франция ликуваше.

Най-резултатна в мача стана рускинята Мария Степанова с 13 точки, а Олга Артьошина добави 12.