Българският национален отбор за младежи до 20 години загуби първия си мач от Европейското първенство по баскетбол, Дивизия Б. Нашият тим отстъпи на Унгария със 75:81 и не успя да направи важна първа крачка към класиране за елита.

Мачът стартира много добре за момчетата на Чолаков и Делев, които поведоха с 6:0. Унгарците отбелязаха две точки, но българите отговориха с 8 поредни и резултатът стана 14:2. По-късно нашите поведоха и с 26:9 и държаха мача под контрол, като първата част завърши 26:14.

В началото на втората четвърт родните играчи поведоха с 33:18 и 35:23, но оттук започнаха и проблемите. Унгарците направиха серия от 12:0 и изравниха за 35:35, а първото полувреме все пак приключи само с точка аванс за нашия отбор – 39:38.

Още с първия кош през третата част „маджарите” поведоха за първи път в мача и дори взеха преднина от пет точки. Българите отново успяха да поведат, но последва нов аванс за унгарците, който стигна до девет точки. Третата четвърт завърши при резултат 65:58 за Унгария.

Нашите отбелязаха тройка в началото на четвъртата част, но унгарците успяваха да поддържат преднина около 3-6 точки и не позволяваха доближаване. Близо четири минути преди края обаче резултатът стана 72:71 и вместо да използваме момента, допуснахме тройка, с която ни поведоха с 4 точки. В следващите атаки последваха няколко пропуска, които не ни позволиха да заличим пасива си и така нашите момчета започнаха със загуба това първенство.

Петима унгарци завършиха с двуцифрен точков актив, а с най-много в края на срещата бе Гергей Шомоди – 14 точки и 11 борби. Андраш Хелмеци и Адам Тот добавиха по 12 точки за непредвидения победител в този мач.

За България Александър Янев завърши с 15 точки и остана само на борба от дабъл-дабъл. Той обаче вкара само един от осем опита от зоната за три точки и направи три грешки. Тихомир Желев добави 13 точки, а Христо Захариев 11 и 6 борби. Друга звезда от нашия отбор – Божидар Аврамов остана със 7 точки, 4 борби и 3 асистенции.

Нашите баскетболисти почиват утре, а в събота срещат Австрия от 15.15 българско време.