Васко Евтимов дебютира с екипа на националния ни тим по баскетбол в контролата срещу Кипър тази вечер в зала „Универсиада”. Българинът с френски паспорт, който получи разрешение от ФИБА да играе за страната ни започна като титуляр и допринесе с 12 точки и 8 борби за успеха с 82:65 точки. Евтимов заслужи получи аплодисментите на публиката за изявите си, а на трибуните в залата бе цялото му семейство – брат му Илиян, бащата Илия и съпругата с двете му деца. Васко, който лекуваше болки в петата остана на терена 21 минути.

Баскетболистите ни допусната гостите от Кипър да поведат в началото и губеха с 20:23 точки след 10 минути игра. До почивката обаче ситуацията на терена се промени, националният ни тим обърна резултата до 43:35 точки до края на полувремето. Селекционерът Пини Гершон даде повече минути на паркета на младоците Чавдар Костов и Божидар Аврамов през второто полувреме. Костов завърши с 10 точки и 5 борби, а Аврамов с 7 точки и 4 асистенции. Най-резултатен бе Деян Иванов с 15 точки и 6 борби, а американецът Ърл Роуланд се отчете с 8, но другият натурализиран гард Андре Оуенс бе в стартовата петица и остана доста по-дълго в игра – 26 минути, за които вкара 5 точки и подаде 5 асистенции.

Най-голямата разлика в двубоя бе 23 точки в полза на България, като след 30 минути националите водеха с 63:52 точки. Треньорът Гершон остави на пейката Христо Николов, Станислав Славейков, Златин Георгиев и Тенчо Банев.

Двата състава ще изиграят още една среща по между си в събота, но вече като част от международния турнир за Наградата на София. Надпреварата започва утре, като България посреща Беларус от 18 часа.