Чували сте го и преди: „Това ще е най-доброто Европейско първенство за всички времена.”

Сякаш се е превърнало в обичай баскетболните наблюдатели да провъзгласяват следващото голямо първенство за най-голямото и най-великото до момента. Може би това е резултат на дълбокото ни желание да преживеем най-добрия баскетболен турнир, който някога е провеждан.

Или може би това е дело на жаждата ни винаги да преувеличаваме нещата и да ги изкарваме по-мащабни от самия живот…

Какъвто и да е случаят, бих искал да стигна до ръба и да заявя твърдо, че Евробаскет 2007 в Испания ще е най-великото в историята!

Всъщност, аз даже недоволствам, когато хората казват подобни неща. Това някак си автоматично води към разочарование. Но…

Наистина ли мислите, че подобно събитие може да е разочарование?

Поглеждам към разпределението на отборите след жребия за шампионата и виждам 6 от най-добрите 8 отбора на миналото Световно първенство – шампионът Испания, финалистът Гърция, Франция (5-то място), Турция (6-то), Литва (7-ма позиция) и Германия (8-ма). В това число даже не включваме Италия, която заслужаваше да е на четвъртфиналите независимо от младия си, неопитен състав. Също така словенците - за първи път на Световно и обновения отбор на Сърбия. Добавяме талантливия тим на Русия воден от Андрей Кириленко и Дейвид Блат, и изключително мотивираните хървати.

Има ли нужда да изброявам още? Знам, че няма. Но искам да подчертая още нещо.

Много от нас са забелязали изненадите в квалификациите. Домакините на Евро 2009 – Полша, също както и Португалия изглеждаха неочаквано силни в групите си и това не може да бъде подминато с лека ръка.

Така при наличието на поне пет от най-добрите отбори в света, определено може да се твърди, че Испания ще види най-доброто Европейско в историята.

Но тук дори става дума не просто за наличието на тези състави.

Мачовете също трябва да са пределно интригуващи, за да превърнат турнира в класика. И наистина има няколко срещи, които предвещават страхотна драма за феновете.

В първия кръг например, Световният шампион Испания ще се сблъска с безкрайната амбиция на Хърватия за реванш, след онзи скандален четвъртфинал на Евро 2005.

Настоящият европейски първенец и финалист от Япония 2006 – Гърция е в компанията на Сърбия и Русия, както и последният квалификант.

В група Д също се очертава голяма битка между Франция, Италия, Словения и Полша. В група Ц пък са шампионът от 2003-та Литва, Германия на Дирк Новицки, Турция и Чехия.

И май не трябва да напомняме на какво са способни гърците, ако евентуално срещнат домакините от Испания във втората фаза.

На последно място, но не и по значение слагам испанските фенове. Просто няма съмнение, че те ще направят Евро 2007 незабравимо. Все пак за разлика от футболните запалянковци в Испания, баскетболните фенове имат да подкрепят световни шампиони. А защо не и пак за празнуват с тях….?

Дейвид Хейн, традиционен автор в www.fibaeurope.com.