Двама нови американци може да получат български паспорти това лято. Един от топ играчите на испанското първенство - гардът Дариъс Адамс и центърът на Сигал Прищина Джейсън Уошбърн са кандидатите за попълване на националния отбор по баскетбол.

Селекционерът Любомир Минчев обяви състав от 16 играчи, които ще се подготвят за квалификациите за Евробаскет 2017, и Адамс и Уошбърн са сред тях.

След проведени разговори с някои други състезатели, Минчев е получил техния отказ по здравословни причини - това са Николай Върбанов и Цветослав Острев. Наставникът реши да не включва и последния капитан на тима Христо Николов-Гларуса, който също ще се лекува през лятото.

"Христо Николов ми се обади и говорихме. Каза, че страда от контузия и искаше да знае дали ще разчитам на него, за да знае как да се лекува, а по-късно аз му се обадих и му казах, че няма да го извикам," заяви Минчев. "Сред тези с откази са Николай Върбанов и Цветослав Острев. И двамата изтъкнаха здравословни причини. За Павел Маринов е мое решение."

Подготовката на баскетболистите стартира на 15 юли в Стара Загора, като след това тимът ще се готви в Самоков и Правец.

Той ще разчита на:

Гардове: Станимир Маринов (192 см, Сигал Прищина), Асен Великов (187, Лукойл Академик), Дариус Адамс (188, Лаборал Куча), Иван Лилов (196, Латина Баскет), Павлин Иванов (195, Лукойл Академик), Чавдар Костов (195, Кавала).

Крила: Христо Захариев (197, Лукойл Академик), Николай Стоянов (195, Рилски спортист), Крис Минков (199, Лукойл Академик), Александър Везенков (206, Барселона), Александър Янев (203, Булон), Димитър Димитров (203, Лукойл Академик), Алекс Симеонов (200, Левски).

Центрове: Станислав Ваклинов (207, Берое), Велислав Гълъбов (207, Берое) и Джейсън Уошбърн (210, Сигал Прищина).

В щаба на Минчев влизат: треньори Явор Аспарухов и Йордан Колев, кондиционен треньор Саша Яковлевич, доктор Юри Белев, физиотерапевт Явор Касабов и мениджър Тодор Колев.

Програма за контроли:
5 и 6 август: два мача с Македония в Самоков
12-14 август: турнир в Румъния с участието на домакините, Естония и Унгария.
20 август: България - Австрия в Ботевград
26 август: България - Албания в Ботевград

Първият мач от квалификациите е като гост на Украйна на 31 август.

Следват домакинства на Словения на 3 септември, на Косово на 7 септември и с Украйна - на 10 септември. Квалификациите завършват с мач Словения - България на 14 септември и Косово - България на 17 септември.