Суперзвездата на немския баскетбол Дирк Новицки остана извън предварителната група, която ще се готви за Европейското първенство през септември. Лидерът на Далас Маверикс, както и друг играч от НБА Крис Кеймън – все още мълчат по въпроса национален отбор. По тази причина селекционерът Дирк Бауерман не ги включи изобщо в състава, който се събира в края на месеца в Леверкузен, за старта на подготовката.

Сериозната група наброява 21 души, включително и няколко от онези, които бяха в олимпийския отбор миналата година, но не и Новицки или Кеймън. От Олимпиадата са Тим Олбрехт и Конрад Висоцки. Най-опитните в тима са Щефан Хаман, Йоханес Хербер, Ян-Хендрик Ягла, Адемола Окуладжа и Свен Шулце.

„Трябва да е ясно, че дори с Дирк и/или Крис, ще ни бъде невероятно трудно да се класираме в осмицата на Европейското първенство в Полша,” заяви Бауерман. Някои от основните състезатели на Германия се отказаха след Олимпиадата в Пекин – Патрик Фемерлинг, Паскал Ролер, Роберт Гарет и Михат Демирел, а миналата седмица и Демонд Грийн обяви, че иска почивка това лято, за да бъде със семейството си.

„Групата, която обявих ясно показва, че има реорганизация на мъжкия национален отбор,” допълни Бауерман. „11 от повиканите никога не са играли за първия отбор. Исках да взема и Йоханес Щрасер от Телеком Баскетс Бон, но той ми отказа по лични причини.”

Тренировъчният лагер на Германия стартира на 28 юли, като до 6 август тимът ще е в Леверкузен. След това има уредени контроли с Холандия и Израел в Лайден на 7 и 8 август.