България завърши на десето място на Европейското първенство за девойки до 20 години. Днес в мач за 9-10 място нашите момичета загубиха от Италия с 82:92 в последния си мач от шампионата.

Двата тима се срещнаха за втори път, след като бяха заедно и в първата фаза. Тогава нашите отново бяха победени с по-голяма разлика, 56:79. Въпреки загубата днес България си бе осигурила отдавна оставането в дивизия А, което бе цел минимум пред отбора преди турнира.

Италианките започнаха по-силно мача, но постепенно българките изравниха играта и дори поведоха с 23:20. Първата част пък завърши 26:25 за Италия, след тройка в последната секунда.

Срещата продължи да бъде равностойна до средата на втората част. След това Италия успя да се откъсне напред, а минута преди края на полувремето авансът им стигна 9 точки. Три точки в края на Христина Иванова направиха резултата 45:39 на почивката.

Началото на второто полувреме бе слабо за българките, които допуснаха серия от 11:2 и позволиха на Италия да поведе с голяма разлика. До края на частта италианките поддържаха преднината си, а в края на третата част тя стигна цели 23 точки.

В четвъртата част нашите намалиха под 20 точки, а 4 минути преди края разликата стана само девет, 81:72. Момичетата от Италия обаче успяха да удържат щурма на българките и не допуснаха обрат в края на мача.

Христина Иванова изигра много добър мач и показа реализаторските си качества. Тя завърши с 30 точки, а освен това добави 5 борби и 3 асистенции. Основната реализаторка на отбора на това първенство Даниела Петева също се представи добре отбелязвайки 16 точки.

Клелия Корси с 22 точки и 10 борби и Ерика Стриули също с 22 точки бяха в основата на победата на Италия.

Така в крайна сметка България завършва на десето място в крайното класиране и с общо две победи. Нашите момичета определено отстъпваха по класа на някои от отборите и записаха неприятни загуби, но такива мачове трябва да са от полза за отбора, ако разбира се бъдат направени съответните изводи от цялостното представяне на шампионата.