Българският национален отбор по баскетбол за младежи постигна четвърта поредна победа на Европейското първенство, Дивизия Б. Въпреки адската жега в Скопие, нашите момчета се поздравиха с успех над Норвегия с 84:80 след продължение. Двубоят можеше да приключи много по-бързо и лесно за родните национали, но загуба на концентрация в последната минута доведе нещата до добавен период. Българите вече побеждават наред, но сега се борят само за позиции от девета до единайсета. Утре те срещат Словакия в последния си мач на това Европейско първенство.

Мачът срещу Новрегия стартира по чудесен начин за нашите младежи, като още в първата част те показаха, че умеят много неща – от това да вкарват, до забивки и чадъри. Преднината им достигаше 12 точки на моменти, а първата четвърт приключи при 23:16. Норвежците намалиха изоставането си в началото на втората част, но в нейната среда отново водехме с двуцифрена преднина. Двата състава се оттеглиха на почивката при 37:30, но тепърва трябваше да се борим за победата.

Още в началото на второто полувреме Норвегия успя да смъкне пасива си до две точки, а в средата на третата част и да поведе при 44:43. Момчетата на Иван Чолаков бързо си върнаха инициативата и с успешни борби в защита и точни изстрели в нападение поведоха пак с шест точки. След серия от 5:0 в наша полза авансът ни нарасна на цели 11 точки, а четвъртината завърши 49:55.

Последните десет минути бяха колебливи, българските младежи водеха с пет-шест точки, но правеха грешка след грешка и само неточната стрелба на съперника не направи нещата по-лоши. За 60 секунди, минута преди края, норвежците свалиха от шест на една точка изоставането си, изравниха за 73:73, а след това и 75:75. Четири секунди преди сирената Божидар Аврамов можеше да приключи нещата, но изстрелът му не бе точен и така се стигна до продължение.

Изигралият само 15 минути в редовното време Христо Захариев се включи перфектно в добавеното време, и неговите изяви бяха в основата на победата. Силно се представи за пореден мач Александър Янев, реализирал 24 точки, и записал девет борби и шест асистенции. Друг титуляр, на когото много се разчита, Божидар Аврамов, игра 37 минути, като се отчете с 10 точки. Седем от тях обаче бяха отбелязани в първата четвърт, след което гардът нямаше особен късмет и бе 4 от 14 от стрелба. Аврамов все пак хвана осем борби и направи шест асистенции. Добре започна мача и Станислав Ваклинов, вкарал 12 точки. Тихомир Желев завърши с 10, но направи шест грешки.

Като цяло, грешките на България можеха да се окажат фатални, тъй като бяха цели 22 – с 10 повече от тези на Норвегия. Нашите обаче доминираха под коша, подаваха си повече и имаха шанс от тройката – нещо, което им липсваше във важни мачове.

За Норвегия Стиан Мьос и Стайдел Йостби реализираха съответно 23 и 22 точки.