Националният ни тим по баскетбол трябваше да преглътне горчива хапка на мача си с Черна гора във финала на турнира за Наградата на София. България загуби с 65:88 точки, като разликата можеше да бъде доста по-сериозно в полза на гостите, които на моменти водеха с 40 точки.

Баскетболистите ни загубиха инициативата още в самото начало на двубоя, като съставът на Черна гора дръпна с 23:13 след първата четвъртина, а на почивката вече авансът на тима воден от треньора Душко Вуйошевич бе 50:28 точки. Националният ни отбор определено изпитваше затруднения срещу високите съперници и борбата под двата коша, а в същото време демонстрира не особено сполучлива стрелба. Домакините овладяха едва 21 борби за цял мач срещу 40 за противниците, които не хабяха усилия в защита.

През второто полувреме ситуацията не се промени, като европейският шампион с ПАО Пекович, опитните Дробняк и Счепанович, натурализираният американец Куук и компания не оставиха надежди на българите, че могат да се борят за нещо повече от намаляване на разликата. Гостите намалиха драстично оборотите в последните 3 минути, което доведе до леко стопяване на преднината им.

Повечето от баскетболистите ни изглеждаха стъписани на терена, допуската лоши стрелби и грешни пасове, а в същото време черногорците демонстрираха сериозния си потенциал. Добро включване направи единствено младокът Чавдар Костов, който завърши с 15 точки и 3 откраднати топки. С 11 се отчете американецът Андре Оуенс, но и той и Ърл Роуланд не бяха убедителни в срещата тази вечер. Васко Евимов пък получи удар отзад в бедрото през първото полувреме и повече не влезе в игра.

За Черна гора най-резултатен бе Никола Пекович, който овладя и 6 борби, а Владимир Дашич добави 13. Треньорът Вуьошевич пък използва доста състезатели, които впечатлиха с отличен потенциал.

Именно Черна гора спечели 40-тото издание на Наградата на София, България остана втора, а Беларус зае третото място след успех на Кипър с 86:80 точки.

Най-полезен играч на турнира стана Никола Пекович, най-добър реализатор Филип Виденов, най-добър борец Владимир Дашич. За най-много асистенции индивидуалният приз отиде при Омар Куук.