България стартира с убедителна победа в допълнителните европейски квалификации за първенството при жените в Италия. Баскетболистките ни пречупиха Унгария с 66:52 точки в Перник след сърцата игра и здрава защита.

Воденият от наставника Георги Божков тим поведе още след края на първите 10 минути при 14:13, а след още по-добра втора четвъртина дръпна с 35:27 точки на почивката. Българките отбелязаха 21 срещу 14 точки за съперника и дадоха ясен знак, че ще гонят успеха с всички сили. Подкрепяни от гласовитата публика в Перник националките, начело с центъра Албена Брънзова, влязоха на бързи обороти в третата част и разликата стигна 14 точки при 44:30. Унгарките опитаха да се противопоставят, но в последната четвъртина на паркета само България диктуваше събитията и позволи на гостите да отбележат едва 9 точки за 10 минути. На финала преднината можеше да е дори по-сериозна от 14 точки.

Албена Брънзова бе най-резултатна с 16 точки и 9 борби, а Теодора Петрова, която вкара важни кошове в четвъртата част, завърши с 10 точки и 5 борби. Направилата официален дебют с националния екип на България сръбкиня Таня Чиров отбеляза 8 точки, а Милена Томова реализира 11 точки и овладя 4 борби.

За Унгария най-полезна бе Тимеа Береш със 17 точки и 8 борби.

Националките ни гостуват на втория опонент в групата – Израел на 5-ти септември в следващия си двубой от битката за класиране на Евро 2007 в Италия.

„Много съм щастлив, защото показахме как може да играе тимът ни срещу по-силен отбор. Доволен съм от защитата и старанието на момичетата. Разликата е добра, но и лъжлива, защото в женския баскетбол 14-15 точки не са чак толкова. Решението домакинските мачове да се играят в Перник беше правилно и подкрепата на публиката ни повлия положително”, коментира селекционерът Георги Божков.