Българският национален отбор за юноши до 18 години загуби последния си мач от Европейското първенство, Дивизия А, от тима на Италия със 76:93 (20:27, 17:23, 14:19, 25:24). Мачът бе без особено значение, тъй като и двата отбора вече си бяха осигурили оставане в елита. Победата за Италия означава само 13-о място за тях, и 14-то за България. Независима от сериозната разлика, двубоят бе атрактивен и резултатен.

Невероятен мач за състава на Юлиан Аладжов направи Христо Захариев, който завърши с феноменалните 38 точки, 6 борби, четири откраднати топки и два чадъра. Баскетболистът на Левски вкара четири тройки и записа над 50% в стрелбата си от всички зони. Захариев за втори път на шампионата изкълчи глезен, още в началото на мача, но стисна зъби и продължи, за да запише страхотните показатели.

След силните си изяви вчера, и днес Любен Пасков се представи чудесно, като направи дабъл-дабъл - 15 точки и 11 борби, и направи три асистенции.

Италианският състав обаче неутрализира останалите баскетболисти на българския тим и започна да трупа аванс още от началните минути. След първата част преднината на „адзурите” бе вече седим точки, а на почивката българите вече изоставаха с 13. Третата част също не премина по най-добрия начин за момчетата на Аладжов, които след 30 минути игра губеха с 18 точки.

Последната четвърт, когато изходът от срещата вече бе напълно ясен, двата състава заиграха съвсем освободено и България успя да покаже истинските си способности, но въпреки това не се стигна до сериозно намаляване на пасива.

За Италия с по 17 точки завършиха Рензи и Мартинони, а Куторо добави 14. „Скуадра адзура” надигра тотално България най-вече със стрелбата си от далечно разстояние, като реализира цели 56% процента от тройката, срещу едва 25% на българския тим.

Полуфиналите и финала на Евробаскет 2007 са днес и утре.