България постигна първа победа в група А на допълнителните европейски квалификации за жени. След като в петък българките отстъпиха на Финландия, късно снощи те успяха да обърнат отбора на Украйна със 70:68, въпреки че в началото на четвъртия период изостанаха със 7 точки.

Турнирът, който се провежда в унгарския град Шопрон, е един от двата утешителни за отбори от 3-о, 4-о и 5-о място в редовните квалификации, и разиграва последната квота. Доника Ходжис вкара 27 точки за българския състав, включително и шест последователни успешни наказателни удара в последната четвърт. Жаклин Златанова добави 16 точки, 7 борби и 4 асистенции. Екатерина Димитрова пък завърши с 12 точки.

Българският отбор имаше предимство в резултата в по-голямата част от мача, докато украинките направиха едва една силна серия. В края на третата част те вкараха 9 точки срещу само две за нас, като успяха да обърнат резултата от 48:44 за България до 53:50 в своя полза.

В началото на четвъртата част украинките стартираха с четири последователни точки, всичките на Ирина Кочубей, увеличавайки аванса си на 57:50. След това обаче нашите отвърнаха с много агресивна и енергична игра и дори имаха период от 9:0 точки, като в крайна сметка обърнаха резултата до 61:59. След това двата отбора заиграха кош за кош, като особено силно се изяви състезателката на Нефтохимик (Бургас) Олена Самбурска, спечелила 3 борби и реализирала 4 точки. С два успешни фаула на Доника Ходжис нашите поведоха 69:66 минута и 12 секунди преди края. Алина Ягупова успя да вкара под коша с поднасяне и съкрати пасива само на точка в полза на България, но Даниела Петева спечели следващата борба и беше фаулирана. Тя вкара един от наказателните удари и оформи крайното 70:68.

За украинският състав Марина Сазоненко реализира 11 точки, а Ирина Кочубей и Олена Жержерунова останаха с по 10.

състав на България: Доника Ходжис 27, Даниела Петева 3, Екатерина Димитрова 12, Жаклин Златанова 16, Стефка Митева 2 (Елена Янкова, Зоя Станоева 3, Роксана Йорданова, Веселка Тодорова, Димана Георгиева 7, Полина Хаджиянкова).

След срещата старши треньорът на българския национален отбор
Хосе Мария Бусета заяви: "След вчерашното поражение ние бяхме
задължени да търсим победата, тъй като само тя ни оставяше в играта за 1-ото място. Много трудно се играе срещу Украйна, които са изключителен отбор. Затова твърдя, че постигнахме много важна победа. Ние днес играхме нашата си игра, а всяка една от състезателките свърши страхотна работа. В последната четвърт изоставахме със 7 точки, но се върнахме в мача и спечелихме.