България много трудно, но напълно заслужено спечели Европейското първенство по баскетбол, Дивизия Б за юноши до 18 години, което приключи днес във Варна.

В изключително оспорван финален двубой българите надделяха над Дания със 70:68. Въпреки че водеха играта през целия мач, домакините можеха да изпуснат победата в последната част, но подкрепата на публиката се оказа решаваща, и за пореден път момчетата на Любомир Минчев показаха характер, за да приключат като шампиони. За най-полезен играч на турнира (MVP) бе избран Павлин Иванов, който попадна и в Идеалната петица на Европейското.

С този успех България завърши турнира със седем победи и без загубен мач. Преди финала и двата отбора си бяха осигурили участие в дивизия А през следващата година, но не се отказаха да се борят за купата и златните медали.

Българският тим изигра отлично първо полувреме, като на почивката вече имаше аванс от 14 точки при 41:27, макар че си личеше нервността в играчите, породена от огромното желание за успех. След като вече бяхме побеждавали Дания в първата група на Европейското, бе ясно, че вторият път няма да е толкова безоблачен. Датчаните обаче имаха сериозни проблеми в атака, заради агресивната българска защита, и едва през второто полувреме успяха да налучкат ритъма. Не бе изненада, че третият период се оказа ахилесовата пета на нашите юноши, и те реализираха едва 11 точки в него. Въпреки това разликата продължи да е стабилна, около 10 точки.

Дания успя да смъкне под 10 точки пасива си след началото на четвъртата част, и силна тяхна поредица на нула. В средата на четвъртината те успяха да стигнат само до две точки разлика при 58:56, но българският тим не се отказа, и продължи да хвърля много сили в защита, тъй като изпитваше трудности да отбележи. Тройка на датчаните със секунди оставащи на светлинното табло доведе мача до ключови наказателни удари, при които Деян Карамфилов и Алекс Симеонов показаха здрави нерви, за да доведат България до финалната сирена с две точки напред – 70:68 – напълно достатъчни за победа, златните медали и жадуваната купа.

Димитър Димитров завърши с дабъл-дабъл от 14 точки и 10 борби. Алекс Симеонов добави 12 и 7, а Тенчо Тенчев също завърши с 12 точки. За датчаните Петер Мьолер приключи с 15 точки, а Кевин Ларсен с 14 и 14 борби.

Част от момчетата, които днес станаха шампиони, направиха същото и преди две години, тогава в Португалия, на Европейското първенство за кадети до 16 години, и така изкачиха България пак в Дивизия А, което сториха и днес при 18-годишните. Преди шест години пък в зала „Конгресна” във Варна, част от настоящите мъжки национали триумфираха на Европейското първенство за младежи до 20 години, в Дивизия Б, и пак в ДКС станаха шампиони.