Българският национален отбор по баскетбол за девойки до 18 години ще се бори да остане в Дивизия А, след като не успя да запише победа в груповата фаза на Европейското първенство в Нови Сад.

Днес момичетата на Венци Гечев отстъпиха на Литва с 64:75 и ще спорят за разпределяне на местата от 13 до 16 на шампионата. Последните два класирани тима изпадат в Дивизия Б.

В предишните си срещи българските девойки загубиха от Франция и Русия и така остават на последно място в група Б.

Съперниците на България за оставане в елита ще се излъчат от двойките Унгария – Словакия, Швеция – Беларус и Италия – Германия.

Христина Иванова бе най-резултатна за българския тим срещу Литва. Състезателката на Левски Спартак реализира 21 точки, от които пет тройки. 17 точки добави Даниела Петева.

Отборът ни обаче отново имаше сериозни проблеми със стрелбата от тройката, като освен Иванова и Петева, които общо вкараха седем опита оттам, останалите момичета не успяха да се разпишат. За Литва две девойки – Гинтаре Петроните и Ауриме Ринкевичиуте вкараха по 21 точки. Петроните добави и невероятните 19 борби и 6 чадъра в актива си.

Българските баскетболистки играха добре във втората и третата четвърт, когато не само успяха да изравнят, но дори поведоха в резултата. В началото на последната част, девойките ни имаха аванс от две точки – 55:53. След това обаче литовските момичета осъществиха пълен обрат и в заключителните близо седем минути позволиха на нашите да вкарат едва четири точки срещу техни 15.

Русия спечели нашата група, след победа с 68:64 над Франция.