Националният студентски отбор на България, който представя страната ни на Универсиадата в Сърбия, победи Португалия с 86:74 в първия си мач от втората фаза на турнира. Утре вечер, при успех срещу Турция, нашите ще заемат първо място и ще се класират за четвъртфинал. Момчетата на Тити Папазов могат да продължат и при загуба от турците, ако след това южните ни съседи победят Украйна. Съперник на България на четвъртфинал ще бъде един от САЩ, Сърбия, Гърция и Финландия.

Днешната среща стартира добре за българите, които поведоха с 14:7. Последва спад в играта на нашите момчета и те допуснаха Португалия да поведе с 18:22 след края на първата част. През втората те увеличиха аванса си на 24:34, но серия от 15:0 за България обърна резултата, а пък първото полувреме приключи 42:38.

Българите продължиха с добрата си игра и след почивката и след като увеличиха преднината си с още 8 точки след третата част, но в последната част португалците излязоха мотивирани и решени да опитат обрат. За щастие обаче, българите не им отстъпваха и успяха да задържат преднината си, което им донесе и трета поредна победа.

Шест от нашите момчета завършиха с двуцифрен точков актив. Христо Николов имаше колебливи моменти, но като цяло изигра добър мач и завърши с 16 точки, 6 борби и 3 асистенции преди да напусне за пет лични нарушения. Павел Маринов отново се включи страхотно, а Златин Георгиев оправда титулярното си място, като и двамата отбелязаха по 14 точки, а Чавдар Костов добави 13. За Португалия с 13 точки се разписа Антонио Пирес.

Българите имаха лош ден от линията за наказателен удар, като успяха в едва 24 от 44 опита. Това обаче донякъде бе компенсирано с 12 отбелязани тройки от 25 опита. Родните баскетболисти бяха доминиращи и под коша, като овладяха 43 борби, срещу 34 на съперника.

Мачът България – Турция е утре, 7 юли, от 21 часа българско време, отново във Вършац.