Милош Вуянич и Новица Величкович бяха най-добри при победата на Сърбия над Италия с убедителното 78:64 в другата квалификационна среща от нашата група за Евробаскет 2009. Това бе първа квалификация за Сърбия от 13 години насам. Вуянич вкара най-много – 16 точки, а Величкович бе най-добър в мача с 15 точки и 11 овладени топки. Една от звездите на отбора, доскорошният състезател на Ню Джърси Нетс, който ще играе в Европа от тази есен - Ненад Кръстич остана с 9 точки. За тима на Карло Рекалкати Марко Морденте отбеляза 18 точки, а Луиджи Датоме добави 12.

Сърбите ще почиват във втория кръг, когато ще се играят мачовете Финландия-България и Унгария-Италия. Следващата им среща е в сряда, когато приемат унгарците в зала „Пионир” в Белград, съобщава bulgarianbasket.com.

Отборът на Душан Ивкович контролираше срещата през всичките 40 минути, а накрая съвсем заслужено успя да спечели първата си квалификация в групата. Легендарният треньор започна със стартов състав – Вуянич, Трипкович, Величкович, Кръстич и Тепич. Благодарение на добрата стрелба от тройката сърбите поведоха с 8 точки в края на първата четвърт.

В началото на втората част сърбите продължиха да пазят разликата в своя полза, но въпреки това малко преди почивката италианците намалиха на само 4 точки (34:38) и то най-вече заради пропуските на сръбския тим от линията на наказателни удари (6 пропуска).

В началото на второто полувреме италианците бяха по-агресивни и на няколко пъти изравниха резултата. В тези моменти настъпи часът на Новица Величкович, който доминираше както в защита, така и в нападение. Именно чрез негова тройка с фаул, сърбите дръпнаха за 53:48, а в последната част влязоха с 6 точки преднина (57:51).

Италианците опитаха в последната част чрез стрелба от тройката да наваксат пасива си, но се надпреварваха да пропускат. От другата страна потръгна стрелбата на сръбските баскетболисти и 8 минути преди края разликата стана двуцифрена (61:51). В този момент напрежението спадна в редиците на Сърбия и те само за 5 минути направиха преднината си 20 точки (75:55). В крайна сметка Италия намали, но само до 14 точки (64:78).

Този резултат означава, че след първия кръг от нашата квалификационна група България е на първо място с малко по-добра точкова разлика от Сърбия, която заема втора позиция.