Словения победи България в първи мач от турнира Адеко, който се провежда в Марибор. Домакините победиха с 80-77, но не убедиха, че заслужаваха победата. Напротив, българите бяха по-добри през повечето време и може би само по-малкия опит ги лиши от победа в края. Добрата новина е, че през повечето минути на второто полувреме четирима от състезателите на терена бяха на възраст до 23 години. Братята Иванови, които са на 23, Чавдар Костов на 21 и Божидар Аврамов на 19 играха като равни с именитите им съперници. България игра в този мач без своя капитан Тодор Стойков, който е болен, но и самият той със сигурност е останал доволен от това, което показаха съотборниците му. Естествено съжалението от загубата остава, но по-важно е да се печелят мачове след 7 септември.

Срещата не започна никак добре за нашите, които като че ли излязоха малко уплашени и позволиха на домакините да поведат с 9-0 преди Филип Виденов да отбележи тройка. Словения обаче дръпна с 15-3 и 19-7, но това бе благодарение и на факта, че започнаха с 7 поредни успешни стрелби за 2 точки. След като серията им прекъсна благодарение на добрата българска защита преднината им започна да намалява и тройка на Чавдар Костов изравни при 21-21. В следващата ни атака Калоян Иванов също отбеляза тройка, а първата част приключи 22-26 в полза на България, като нашите отбелязаха на 5 пъти зад линията за три точки.

Втората част започна добре за българите, които поведоха с 35-27. Последва порив в играта на домакините, които успяха да изравнят след 8 поредни точки. Веднага след това след три успешни наказателни удара на Калоян Иванов българите отново поведоха. Преднината отново стана 8 точки при 37-45, но Слокар върна една тройка и намали на 5. В последната българската атака К. Иванов отбеляза осмата тройка за България през първото полувреме и нашите се оттеглиха на почивка с преднина от 48-40. След слабото начало българите подобриха значително играта си в защита, а добрата игра и добрия процент на стрелба им помогна да обърнат резултата.

Началото на третата част беше подобно на първите минути на мача. Българите не намираха отговор за добрата защита на словенците и те успяха да поведат в средата на частта с 51-50. След това увеличиха аванса си на 57-51, но 6 поредни точки на Деян Иванов изравниха резултата в края на частта. В последните секунди Горан Драгич даде нов аванс на домакините след два успешни наказателни удара.

Четвъртата част бе много равностойна и победата можеше да отиде във всеки един от двата отбора. България поведе с 67-63, но Словения набързо отбеляза 5 точки и обърна резултата. Оттук до края имаше няколко изравнявания на резултата. Първо при 69-69, след това при 71-71, 74-74, 75-75, а Еразем Лорбек изведе тима си напред с една точка. Тогава минути преди края Филип Виденов стреля тройка, топката се завъртя около ринга и излезе, а при борбата Юрица Големац бе фаулиран и след като отбеляза на два пъти изведе домакините напред с 3 точки. След това Аврамов изпусна от тройката, а в ответната атака добавка на Големац сложи край на надеждите ни. Стефан Георгиев отбеляза в последната секунда само, за да оформи резултата. Въпреки загубата българите играха добре и заслужават поздравления.

Калоян Иванов изигра много добър мач и успя да отбележи 18 точки (4/6 от тройката) и да хване 9 борби, съобщава bulgarianbasket.com. Ърл Роуланд завърши с 13 точки, 11 от които през първото полувреме, като след като бе сменен по средата на третата част той не влезе до края на мача. Филип Виденов завърши с 12 точки, всичките от линията за три точки и всички до почивката.

За домакините Бощян Начбар завърши с 14 точки, а Домен Лорбек с 13.

Утре отново от 19.00 часа българите излизат срещу Гърция във втория си мач от приятелския турнир.