Остава по-малко от седмица до първия мач на женския ни национален отбор по баскетбол в допълнителните квалификации за Евробаскет 2009 - срещата с Украйна е от 17.30 ч. на 4 януари в Русе. Ето какво споделиха пред bulgarianbasket.com националният треньор Николай Боруков и новия технически директор - сърбинът Миодраг Вескович.

Николай Боруков заяви: "Откакто аз съм селекционер, станаха доста промени в националния отбор. За квалификациите през лятото подмених почти изцяло състава, в сравнение с този, използван от моя предшественик. Сега отново, по различни причини, няколко състезателки отпадат и има няколко нови. Лошото е, че някои, на които щях да разчитам, се оказаха с тежки контузии. Хубавото пък е, че сега ще мога да използвам три, които през лятото бяха отказали да играят за България, но сега ще помогнат - Вера Перостийска, Гергана Славчева и Наталия Топалова, а освен това и натурализираната американка Ноел Куин. Те определено ще вдигнат нивото на отбора в сравнение с лятната кампания, като и четирите биха могли да започват в основната петица. Конкретно за Куин се надявам, че при нас ще се впише по-бързо, отколкото в ТЕО Вилнюс, където в началото бе по-колеблива, а после се разигра. Тук няма време за такава бавна адаптация.”

„Другата разлика с това, което стана през лятото, е че подготовката протича по два коренно различни начина - тогава имахме цели три месеца да се готвим и може би към края се получи малко пренатоварване и пресищане от баскетбол. Сега е точно обратното. Лагерът е твърде кратък и накъсан - започваме насред празниците, прекъсваме за посрещане на Нова Година, после пак и веднага идват мачовете... Най-неприятното е, че този път няма контролни срещи. Няма с кого да играем - единствените национални отбори, събрани по това време, са другите участници в тези две групи по три отбора. Предложихме контрола на Италия , но те отказаха - нормално, и те не са готови,” добави селекционерът.

„Ще разчитаме много на подкрепата на публиката в Русе. През лятото тя не бе достатъчна в Самоков, като една от причините бе, че тогава играеше и мъжкият национален отбор и цялото внимание бе насочено към него и неговият треньор. Пини Гершон наистина е голям специалист и логично бе ние да останем малко в сянка,” обяснява си Боруков.

Миодраг Вескович добави: "Нямаше да се съглася да дойда да помагам на вашия национален тим, ако не бях сигурен, че той може да се класира за европейското. Призовавам всички, които също вярват в успеха, да дойдат в залата да подкрепят отбора. За украинките знаем, че имат класни състезателки, включително участнички в Евролигата. Те ни превъзхождат физически, високи и здрави са, така че за нас остава да ги надиграем с бързина, интелект и финес - качества, които българските момичета притежават."