Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол утвърди селекционерите на пет национални гарнитури за подрастващи. Имената бяха предложени от Треньорската комисия, и днес бяха потвърдени от съвета.

Припомняме, че БФБ взе доста спорно решение да не събира национален отбор до 20 години и в двете направления.

Тази година баскетболната федерация успя доста по-рано да направи своя избор, след като в предишните няколко отлагаше до последно решенията си за подрастващите.

Начело на 18-годишните юноши остава старши треньорът на мъжкия Левски и юношеския БУБА Баскет Мануел Марков. Марков вече от доста време работи с едно от най-талантливите поколения в последните години - набор 99 - и сега ще продължи да се занимава с тяхното развитие, заедно с момчетата, родени през 2000-та година.

Националния отбор за кадети до 16 години ще води наставникът на втория отбор на Лукойл Академик Иван Коцев. Представителния тим до 15-годишна възраст за момчета поема Христо Ценов, треньор в ЦСКА.

В женско направление старши треньорът на дамския Берое Таня Гатева ще води девойките до 18-годишна възраст, а начело на кадетките до 16-годишна възраст ще е треньорката на Септември Борислава Мандур.

Първи прояви ще имат кадетите, които ще участват на Балканиада в Румъния в края на 2016. Кадетите имат и сигурно участие в силния международен турнир в Турция, наричан мини-световно първенство. Този тим феновете на баскетбола ще могат да гледат и през лятото, тъй като София отново ще е домакин на европейското първенство, Дивизия В (10-19 август).

Управата прие и правилника за работа на Треньорската комисия. Утвърдени бяха и два проекта - Проект за финансиране на БФ Баскетбол от ММС по Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания за 2017 г. и Проект за финансиране на БФ Баскетбол от ММС по Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2017 г.

По точка Разни УС утвърди като нови членове на Дисциплинарно Административния Съвет Васил Пелтеков и Тодор Добрев.

Красимира Банова получи задача пък до края на месец януари 2017 г. да проучи възможностите за учредяване на неправителствена организация с цел набиране на фонд за подпомагане на спортисти, треньори, съдии и деятели с тежки заболявания.

Решено бе срещи от А група за подрастващи на отбори, които трябва да пътуват след мача до своя град повече от 100 км, да не може да имат начален час по късно от 13 ч. и срещи от  А група за подрастващи на отбори, който трябва да пътуват след мача  до своя град по малко от 100 км да не могат да започват след 14 ч.