Мъжкият национален отбор на България по баскетбол ще изиграе следващите си две европейски квалификации в Сараево (Босна и Херцеговина) между 23 ноември и 1 декември. 

Това стана ясно след онлайн заседание на Съвета на ФИБА-Европа, който потвърди домакините на турнирите за предстоящите прозорци на Евробаскет 2021 за жени и Евробаскет 2022 за мъже, както и на европейските предквалификации за световното първенство през 2023 година за жени.

ФИБА-Европа одобри 16 кандидатури за домакинство на квалификационните мачове в турнирен формат със защитена околна среда (т. нар. балони). Всеки от турнирите за мъже и жени ще се състои от отборите в една група - по четири тима или три за някои от женските групи. Решението е взето заради ситуацията с разпространението на коронавируса в Европа.

Така мъжкият национален отбор на България ще играе в Сараево срещу Босна и Херцеговина на 26 ноември, а три дни по-късно срещу Гърция.

Националите имат 1 победа и 1 загуба в група "H" на евроквалификациите, съответно срещу Латвия и Гърция. Женският национален отбор на България, който е в група "А" заедно със Словения, Гърция и Исландия ще играе европейските квалификации в Ираклион (Гърция) между 8 и 15 ноември.

До момента националките имат победа като гост на Исландия и загуба у дома от Словения.

На 12 ноември България трябва да играе срещу Гърция и два дни по-късно срещу Исландия. ФИБА ще продължи да наблюдава ежедневно ситуацията с COVID-19 в Европа и да съобщава допълнителни актуализации относно състезанията, когато е необходимо./БТА