Българският национален отбор по баскетбол за жени започна с победа в квалификациите за Евро 2009. Момичетата на Николай Боруков се наложиха със 74:70 над Белгия в среща, играна в новата „Арена Самоков”. Баскетболистките ни са в група още с Гърция и Сърбия, а за шампионата в Латвия догодина се класират първите два отбора от четирите групи и най-добрият трети.

Двубоят днес бе доста оспорван, като с малко повече опит и класа нашите момичета успяха да надделеят. Първата част след размяна на кошове завърши при 19:21, но много силни последни пет минути на полувремето изведоха българките напред в резултата с шест точки – 42:36.

След почивката отново белгийките се постараха да не позволят на Ева Гунева и компания да се откъснат напред, и го направиха доста успешно, като в края на третата четвърт авансът на нашите бе само една точка – 52:51.

Последната част бе доста напрегната, като най-голямата ни преднина бе пет точки в средата на четвъртината, но през повечето време бе две точки. Такава бе разликата и само 19 секунди преди финалната сирена, след което Ева Гунева пропусна два наказателни удара и даде последен шанс на гостите. Те обаче сбъркаха и Диана Найденова запечата успеха с два точни изстрела от фаула.

Най-полезна за победата на България бе Таня Чиров с 23 точки, седем борби и три асистенции. С 16 точки и шест борби завърши Ева Гунева, Милена Томова добави 12 точки и 9 борби, а Найденова реализира 10 точки, плюс пет асистенции.

За Белгия Лоранс ван Малдерен и Сара Леманс реализираха по 16 точки.

Следващото изпитание за България ще е гостуване на Гърция на 30 август.