Съществува възможността в националния ни мъжки тим по баскетбол да има нови имена и то на натурализирани американци. Проблемът, който се коментира в български лагер е присъствието и физическото състояние на плеймейкъра Ибрахим Джабер. Гардът бе изключително ценен за родния състав в евроквалификациите миналото лято.

Джабер е единственото име на американец с български паспорт, което бе обявено в списъка от 18 състезатели, повикани за подготовка от селекционера Пини Гершон. Баскетболистът определено е първият избор на Гершон, но се обмислят и допълнителни варианти за негов заместник.

„Оценката за неготово представяне като играч и поведението му като човек е еднозначна и това го знаете всички. Извън всякакво съмнение е неготово участие. Проблемът е, че той ще е на лятна подготовка с Ню Орлиънс и може би ще закъснее. Очакваме го някъде в края на месец юли или до 1-ви август да дойде и да се включи. Другото нещо, което е известно от миналата година, това е, че от 15-ти август започва най-големият мюсюлмански празник – рамадан, който той спазва и това ще го постави в недобро физическо състояние, което ще принуди треньорския щаб на търси евентуално друг вариант. Като дойде тук ще се разговаря с него и ще се види какво е положението, но имаме няколко резервни варианта като натурализирани американци. Възможно е към тези 18, които е обявил Пини Гершон да се прибавят още едно-две имена. Все още не знаем обаче”, коментира генералният мениджър на националния ни тим Росен Барчовски.

Американските гардове, които имат български паспорт са два – Родерик Блекни и Кейдриън Кларк. Първият вече е обличал екипа на представителния състав на България в официални мачове, когато бе част от селекцията ни в допълнителните евроквалификации през 2007-ма година. 

За възможността в националния отбор да се появи съвсем различно име като натурализиран състезател, Барчовски допълни:

„Възможно е да има нови имена. Обсъждат се такива неща. Други имена все още се коментират. Не мога дам информация, защото няма да е точна. Решението е единствено на старши треньора. Дали ще стане такова нещо, не мога да кажа.”